2021. feb 21.

Szilda Asztala, Turi Tamás, Isten, személyes felelősség.

írta: efmint
Szilda Asztala, Turi Tamás, Isten, személyes felelősség.

Megnéztem Túri Tamás Szilda analizátor videóját, szerintem tök korrekt elemzés volt a Szilda Asztala csatorna Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj videójáról. Érdekes volt nézni  egy értelmes ateista gondolkodó reakcióját egy hívő videójáról. Szildának érdemes lenne Tamás reflektálásán elgondolkodnia, mert gondolom, nem csak hívő emberekhez akar szólni a videóival. Mindenesetre bennem is felmerült néhány gondolat. 


Ha jól vettem le Szilda azokról az erkölcsi dilemmákról akart beszélni, amelyek a hétköznapok során jelentkezhetnek egy hívő ember életében és ezeket próbálta összekötni a személyes felelősséggel, de sajnos tényleg a felszínt karcolgatta, nem hozott példákat, vagy ha igen, elég rosszakat. A videón (és a többi videóján) látszik,hogy kezdő youtubos és az sem biztos, hogy tehetséges ebben a műfajban. Kevesebb pátoszra és átgondoltabb gondolatmenetre lenne szükség ahhoz, hogy működjenek a témái.  

Mert a témafelvetése, témafelvetései szerintem relevánsak. Ahogy én láttam a videójában arról próbált beszélni, hogyha valaki hívő, akkor a munkája,hétköznapjai során felmerülhetnek olyan helyzetek, amikor mérlegelnie kell, hogy az értékrendjébe mennyire férnek bele bizonyos dolgok, amelyeket adott esetben meg kéne tennie és arra próbált biztatni mindenkit, hogy álljon ki a hite mellett. 

Érdemesebb lett volna jó példákon keresztül közelebb hoznia a témát. Gondolok itt arra, hogyha már felhozza a politikusokat, mint az ilyen dilemmákban érintetteket, akkor mondja ki itt mire gondol pontosan.

Például: én azt gondolom,hogyha egy politikus belefut abba, hogy olyasmit kell eladnia, ami ellenkezik a hitbeli értékrendjével, viszont a politikai közösségének értékeibe ez belefér, akkor a hitbeli értékrendjéhez kéne lojálisnak lennie. Konkretizálva, ha mondjuk hazudnia kell a politikai céljai érdekében akkor ne hazudjon, még akkor sem, ha ebből anyagi előnye származik. Vagy ha lopnia kell vagy törvénytelenségre kényszerül, hogy végrehajtsa a politikai céljait, hívő emberként ezt akkor sem teheti meg, ha a politikai klíma vagy a politikai közössége ezt megkívánja tőle.

De talán érdemesebb ezt alacsonyabb szinten is megjeleníteni. Lehetett volna boncolgatni, azt is hogyha például orvosi asszisztens vagyok és a vallásom tiltja az abortuszt, akkor vajon én asszisztálhatok - e egy olyan nőgyógyásznak, aki abortuszt hajt végre. A törvények megengedik az abortuszt, társadalmilag elfogadott az abortusz, munkaköri kötelességem végrehajtani az orvos utasítását, hiszen ezért kapom a fizetésemet, mégis keletkezik egy dilemma bennem, mivel a vallásom szerint az abortusz bűn. Vajon akkor itt Isten szemében én is bűnt követek el? Vagy a felelősség az orvosé és a páciensé? Vagy egyedül a páciensé ?

Ugyan így még egyszerűbb szinten, ha hívő vagyok és például asztalosként dolgozom, vajon megtehetem - e azt, hogy nem adok számlát, azért hogy abból anyagi előnyöm származzon, vagy pedig azt mondom, hogy nem tehetem  meg, mivel ellenkezik a vallásom tanításaival, ami azt mondja ki, hogy ne hazudj, ne lopj és inkább származik anyagi és versenyhátrányom ebből, mintsem "elkárhozzak"?

És hasonló triviális példák. A sort végtelenségig lehetne folytatni a hétköznapi dilemmákkal, amelyek felmerülhetnek a legegyszerűbb szakmáknál is. Sőt ezekkel lenne igazán érdemes foglalkozni, hogy egy átlag ember is megértse azt, hogy Szilda mit akar mondani. 

Érdemes lett volna, ezeket boncolgatnia és szerintem akkor komolyabban vehető lett volna a videó. Sőt az sem lett volna ördögtől való, ha saját véleményt is megfogalmaz Szilda. Például: szerintem egy hívő ember nem lehet katona, vagy ha igen, akkor adott esetben meg kell tagadnia azt a felettesétől jövő parancsot, hogy öljön, mivel ő egy Istentől érkező magasabb rendű parancsot követ miszerint ne ölj. A tíz parancsolatban nincs benne az a kitétel, hogy ne ölj, kivéve, ha a felettesed, hazád, az önvédelem ezt megköveteli, szóval a felelősséget itt megint nem lehet átruházni a körülményekre, Isten előtt az érintett katonának személyes felelőssége van, hiába a világi törvényeknek megfelelően nem követett el bűnt. 


De még jobb lenne, ha Szilda egy ilyen videóba a saját példáit is belerakná, hogy ő például milyen hasonló hétköznapi dilemmákat élt meg és azoknak mi volt a feloldásuk és milyen következményeket hozott a döntése. 

Sőt ha már itt tartunk, ki lehetne bővíteni ezt az elemzést azzal, hogy hogyan csavar egyet ezen a történeten a "bűnbánat-bűnbocsánat". Tehát, ha elkövetek tudatosan egy bűnt, mert a helyzet úgy kívánja, és úgy vagyok vele, hogy sebaj, majd meggyónom, Isten pedig majd megbocsát, hisz ez a mestersége.  

 ---

Szilda Asztala youtube csatorna
Turi Tamás youtube csatorna

Szólj hozzá

vélemény szubjektív egyéb vallás hit túri tamás szilda asztala