Sylvester Stallone elirigyelte Liam Neesontől a Takent

rambo0507.jpg


A Rambo: Utolsó vért még tavaly a megjelenésekor moziban láttam, de úgy gondoltam, hogy egy klasszikusról nem lehet felelőtlenül egy megtekintés után nyilatkozni és megvárom amíg beszerezhetővé válik, és legalább még egyszer megnézem, mielőtt szólásra nyitom a számat. 


Most beszerezhetővé vált, megnéztem, úgyhogy nyilatkozok.

Először is csalódottan vettem tudomásul, hogy abból a verzióból, amit letöltöttem, hiányzik a komplett eleje a filmnek, amikor Rambo a Sziklás hegységben önkéntesként menti a  viharban rekedt emberéleteket,  méghozzá lóháton. Az afgán tálibok büszkék lennének, ha látnák,  hogy nem  hiába tanították a kecsketetemes lovaglós játékra a harmadik epizódban, csak sajnos azóta megváltozott a politikai klíma, így barátokból ellenségekké váltak, így jobb hogy nem is facsarják a szívüket ezek a zavarba ejtő képsorok. 

De nem is ez a lényeg, hanem hogy Rambo még a 2008 -as fizimiskájához képest is megöregedett és a negyedik rész óta eltelt tizenvalahány évben a ranchén kezdett új, látszólag erőszakmentes életet örökbefogadott családjával. A család egy idős mexikói házvezetőnőből és a tizenhét éves körüli unokájából áll, akit Rambo lányaként szeret, becsül, tisztel.

rambo508.jpg

Arról nem esett szó, hogy Rambo vajon szexuálisan aktív - e, nemi életével mi a harci helyzet, Mariával havonta, esetleg két havonta szöszmötölnek - e valamit a paplan alatt a hálószobában. Valószínű, hogy nem, mert akire eddig Rambo szemet vetett, az kínhalált halt, Maria pedig úgy tűnt igen jó bőrben van. Na jó, a negyedik epizódban a nőci nem halt meg, de ő mélyen vallásos volt és ráadásul házas, így Rambo a szuszpenzoros alsójában tartotta a merevedését, erekciója csak plátói volt. 


Sajnos a látszat ellenére azért nem happy minden. Rambo a sokévnyi mészárlás után, még így 70 körül is poszttraumás stresszben szenved, és amellett, hogy ezt vény nélkül kapható gyógyszerekkel próbálja karbantartani, kiásott egy komplett bunkerhálózatot is a kertje alá, amit ha Trautman ezredes látna, könnyes szemmel piszkítaná össze a nadrágját a büszkeségtől.  Rambo nem is a házban,  hanem többnyire itt alszik, kivéve akkor ha fogadott lányának Gabriellenek és haverjainak adja kölcsön a vietkong mintára épült takaros kis földalatti komplexumot bulizni.

Talán ez a tény meg is válaszolja a fenti kérdésemet, hogy vajon Rambo és Maria között szexuális értelemben van - e valami. 

Szóval Rambo napjait vagy az ásás, vagy a  lovakkal való foglalkozás, vagy a kovács munka teszi ki, és a kis kellemetlenségeket leszámítva nagyjából komfortosan van önmagával és az élettel, egészen addig, amíg  Gabrielle ki nem találja, hogy megkeresi a vér szerinti apját, aki anyja halála után elhagyta őket. A bökkenő csak annyi, hogy fater egy fasz, Mexikóban él, ami veszélyes hely, Rambo elmondása alapján legalább is mindenképpen. 

Rambo és Maria próbálja Gabriellát győzködni, hogy ne legyen butuska, eszébe ne jusson felkeresni azt a gazembert, örüljön inkább, hogy van lyuk a valagán és reggelente bőséggel tud székelni. Csajszi hajlik is a szép szóra, de aztán másnap vezetés közben hirtelen mégis meggondolja magát, és útra kell mexikói barátnőjéhez, aki a fater címét addigra már fel is hajtotta neki. 

rambo501.jpg

Természetesen a nagy találkozás tökéletes kudarcba fullad, az édesapa tényleg akkora ordas nagy bunkó, ahogy azt Rambo és Maria felvázolta. Gabriella ahelyett hogy ezután hazaindulna, barátnője unszolására úgy dönt, inkább italba folytja bánatát.

Nem is dönthetett volna rosszabbul , minthogy ezt egy helyi diszkóban tegye, de persze mentségére szóljon, hogy nem saját ötlet volt. Elég annyi hozzá, hogy tequila tequilát követ és sajnos meg is történik a baj, egy helyi strici beginázza Gabriellát, eladja prostinak, rossz életű barátnője meg magasról fosik rá. 

rambo509.jpg

Annyi tartás azért mégis van a csajban, hogy néhány nap múlva felhívja Ramboékat, hogy John J. szar van a palacsintában. Na Rambonak se kell több, amellett, hogy képzett veterán, ő is látta Liam Neesen Takenjét és úgy dönt, hogy a helyszínre siet és majd szétbaszik ő az ijfúság között, a kurva életbe is. 

rambo0510.jpg 

Rambo filmhez nem méltón ez csúfos kudarcba fullad, a helyi karteles szarjankók első körben úgy elpicsázzák Rambót, hogy az három-négy napig azt se tudja, fiú- e vagy lány és konkrétan bekómálva vért pisál.

De nem Rambo lenne Rambo, ha nem szedné össze magát és ne venne revansot. Természetesen kihozza a lányt, csak sajnos későn. Amíg Rambo pihengetett Gabriellet napi szinten behernyózták, és szegény lány szervezete nem ehhez, hanem a texasi koszthoz volt szokva, úgyhogy hazafelé menet szépen el is távozik az élők sorából. Kár érte, mert akárcsak Rambo , ő is kurva jól értett a lovakhoz. 

rambo502.jpg

Szegény Rambo ezután teljesen összetörik, Mariat is elhajtja a háztól, maga pedig bosszút esküszik. Visszamegy Mexikóba és a második körben ki is írtja a fél bandát, hogy a főkolompost Texasba csalogassa és hazai pályán  vágja haza válogatott kínzások között. 

Rambo otthon természetesen már otthonosan mozog, mert otthon van.  A Doors Five to Onejára szaggat torkot, tép végtagot, robbant, aláz, durrant szét koponyákat, nyilaz és öl és öl és öl úgy, ahogy csak a legnagyobbak tudnak, a századik perc végére pedig, szó szerint szívet tépő élményt nyújt az arra vevő közönségnek.  
rambo0511.jpg


Aztán ellovagol. A hegyek felé. Remélhetőleg utoljára, mert Stallone olyan szép képsorokkal zárta le John J. Rambo élettörténetét, hogy azt bűn lenne újra nyitni. Jó lenne, ha Rambo végre ennyi szívszorító tragédia után nyugdíjban vonulna  és nem jönne újra elő a Sziklás hegységből egy utolsó utáni utolsó kalandra, legyőzni egymaga egész Eurázsiát. 

Letett ő már annyit az asztalra, hogy ezzel a renoméval se fogjuk sose elfeledni az embert, aki azt megeszi, amit egy disznó kihányna. 

Mindent köszönünk John J. Rambo, Ég veled, Good bye! 

ramboggodbye.jpg

 

---
 képek forrása: www.imdb.com