Dinamikusan változik a végzet, akkor is ha bevégzed

clipboard01.jpg

Szégyen, nem szégyen, annyira tetszett a Terminátor: Sötét végzet, hogy csütörtökön másodjára is megnéztem a Sugárban, ráadásul először úgy tűnt, hogy egyedül leszek a vetítésen, aminek nagyon megörültem, de aztán sajnos az utolsó pillanatban négy főnek is volt bőr a képén ahhoz, hogy  belerondítson a privát kis élményembe.

Na de mindegy, nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy "Nincs végzet, csak ha bevégzed" és  a Salvation és a Genesys balfaszkodásai után végre sikerült egy "terminátoros" terminátor filmet csinálni, még annak ellenére is, hogy a világ új megmentőjeként kikiáltott Dani Ramos elég jellegtelenre, sőt néhol kínosra sikerült. (Lásd idióta gagyi, vásári bohóc beszólásai.) dani_ramos.jpg


Sokat gondolkodtam azon, hogy a hibái ellenére mégis mi az, ami ennyire megfogott az új részben és a következőkre jutottam. 

Az első és a második epizód szerintem azért volt zseniális, mert olyan megmentők érkeztek a jövőből Kyle Reese, és a T2- ben az átprogramozott T-101 - es ( vagy 800 - as?) személyében, akikkel az ember baromira tudott azonosulni, aggódni értük, és zsigerileg érintette a nézőt a meghozott áldozatuk súlya is, sőt Sarah Connor pokoljárása is kurva jól fel volt építve. ( I love Linda Hamilton) 

41rn19vq3tl_sy445_ql70.jpg


Ezek az erények a harmadik, negyedik részekből teljesen eltűntek, nem volt érzelmi mélység, azonosulás, a karakterek elnagyolt, összedobott, érdektelen senkik voltak (szarul castingolt színészekkel), a látványon kívül pedig tényleg nem adott semmit a harmadik és a negyedik rész.

Az ötödikről pedig nem is érdemes beszélni.  Az a rész számomra a paródia paródiájának paródiája volt, az első és második részek drámaiságához képest a legkínosabb és legvállalhatatlanabb epizód, az sem rontott volna sokat a filmen, ha Mucsi Zoltán alakította volna John Connort, Scherer Péter Kyle Reeset, Csuja Imre átvette volna Schwarzi szerepét, a sárkányos nő helyett meg Conchita Wurst lett volna a Sára Konor. 

mucsiserrer.jpg

Nade a hatodik résznél, talán köszönhetően James Cameron producerkedésének, rájöttek a készítők arra, hogy kicsit komolyabban kéne venni a karakterépítést és bár itt se látunk túl sok olyat , amit eddig ne láttunk volna, de szerencsére kapunk egy bazi jól felépített és karizmatikus színésznőre osztott védelmezőt és egy szerintem elég fasza Terminátort is. A Genesyssel ellentétben az idővonalhoz, és az ítélet napja elódázásához is úgy nyúltak hozzá, hogy az szerintem teljesen vállalható, akár talán még logikusnak is mondható. A jövőben játszódó jelentek pedig szuper hangulatosak, kellően kidolgozottak és végre nem olyan búcsúból maradt díszletekkel vannak összedobva, mint például az ötben.  


Mackenzie Davis, aki Grace - t a jövőből visszaküldött valamit alakítja, brillírozik a szerepben. Kurva jól hozta a figurát és kicsit megéreztem abból a hangulatból valamit, amit az egyben Kyle Reese felbukkanásakor. Sőt, sőt, sőt, a film végén volt egy majdnem annyira megható jelenet, mint  a T2 befejezésekor, de persze tudom, hogy azt a zárást soha senki nem fogja tudni überelni. 

0a68f5713279e4c0082fe63d6da98fe7.jpg
 

Aminek még szintén nagyon örültem, hogy Schwarzi és a jó öreg T 101 (800) ezúttal úgy volt vicces, hogy nem köpte annyira szembe saját magát, amit egy Zewa Softissal ne lehetne megoldani.

mv5byzqzmgrkmzytywy1zs00zju0ltlkmmmtzju0mzi4otqzmgnmxkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1_sx1777_cr0_0_1777_999_al.jpg

Egyébként nekem az ő és Sarah Connor ( Linda Hamilton) szerepeltetése tök felesleges volt és a jelenteik sokszor indikálták bennem a kérdést, hogy ezt most meg minek?

De aztán mielőtt még nagyon ellamentáltam volna a válaszon beugrott, hogy egy ilyen franchisenál, mint a Terminátor, nincs az az Isten, hogy a készítők elég komolyan vegyék annyira a nézőket és a korábban felépített univerzumot, hogy leszálljanak végre a nosztalgia vonatról és bátran, kockázatot vállalva nyúljanak hozzá a történethez. 

Sebaj, ez a rész így is megért nekem 10 - ből 7- et. 


Jó tanács: a Terminátor - Konor Sára krónikáit ne kezdje el senki, Lena Headey miatt se!!!!!


lena-headey-awesome-pics.jpg

---

képek forrása: www.google.hu