Nem okozott csalódást a Gomorra 4. évada sem

gomorra4_1.jpg

 

A hétvégén volt időm ledarálni a Gomorra 4. évadát, azután láttam neki, hogy olvastam, hogy ledozerolják a nápolyi Secondilianot, ahol a Gomorra jelentős cselekménye játszódik. Így, hogy már tudom mi lett az évad vége nagyon kíváncsi vagyok, hogy a 2020/21 - re tervezett folytatást hogy oldják meg.  De ne szaladjunk ennyire előre, lényeg a lényeg, nem okozott csalódást az új évad, sőt. Nem szeretnék belemenni a cselemény részleibe, csak néhány benyomást rögzítenék. 

Ami miatt mindenképp le a kalappal, hogy az írók még mindig tudnak meglepetést okozni, és nem lett langyos víz a sztori.  Az évadban kapunk új szereplőket, hullanak a régiek , egy - egy karaktertől tényleg rohadt nehéz elbúcsúzni, de ami nekem igazi meglepetés volt, hogy Ciro egyáltalán nem hiányzott a történetből (Marco Di'Amore egyébként több részt is rendezett), pedig kicsit tartottam tőle, hogy annyira meghatározó karaktere volt a Gomorrának, hogy nélküle szart se fog érni az egész.

Egyébként pont ez is nagyon nagy pozitívuma a sorozatnak, hogy annak ellenére, hogy minden évadban sok karizmatikus karakter tűnik el, (olykor a legkarizmatikusabbak is), mindig tudnak újakat hozni az írók, akik legalább annyira bonyolultak és szerethetők.


Ennek látszólag picit ellent mond, és kis csalódást okozott, hogy Enzo, aki az előző évad egyik nagy játékosa volt,   jellem és karakterfejlődés szempontjából nem kapott túl nagy teret az évadban, legalább is én a harmadik évad alapján többet vártam tőle.

(Spoiler: nem  Enzo és Genny Savastano nagy csatája határozza meg a negyedik évadot, sokkal összetetebb történetet kapunk. ) 

Ami nagyon pozitív, hogy szerencsére ennyi idő után is megmaradt a készítők arányérzéke. Egy-egy megkezdett szálat nagyon gyorsan elvarrnak, nem esnek bele abba a hibába, hogy a néző azt érezze, hogy túlhúznak valamit, vagy önismételnek.

(Spoiler: Gondolok itt például a srácokra, akik kirabolták a bordélyt. Amikor már majdnem felsóhajtottam, hogy bazdmeg ezt ,vagy valami ordasan hasonlót már láttam az előző évadokban, pont  vége is lett az ügynek. Ugyan ez a helyzet a földfelvásárlós sztorival is. )

Salvatora Espozito Genny szerepében megint brilliáns volt. Folyamatosan változik, fejlődik, visszafejlődik a karakter, és a pali nem csinál sokat, de rohadt kifejező az arca és az egész szinészi játéka. Én látni vélem az arcán ezeket a belső csatákat történéseket, bár lehet, hogy elfogult vagyok, de azért azt ennek tudatában is le merem írni, hogy már csak miatta is megéri nézni a sorozatot.

Komolyan, ha valaki az első évad közepén azt mondja nekem, hogy ez a srác lesz az egyik oka, hogy a Gomorra lassan a kedvenc sorozatommá fejlődik, kiröhögöm. 

A Patriciát alakító Christiana Dell' Annáról szintén hasonló jókat tudok mondani, bár nekem az első helyen még mindig Genny karaktere áll. 

gomorra4_2.jpgSzóval összefoglalva, kurva jó volt a 4. évad, és természetesen olyan vége lett, hogy már most tűkön ülök az 5.-ért. De sajnos arra még 1 - 2 évet várni kell. Remélem, amiatt az aróság miatt, hogy hamarosan volt nincs Secondiliano nem fogják elkaszálni.  

Ja, és amit kötelező még megemlíteni, hogy a Mokadelic ismét komor de ütős zenei témákat hozott össze az évad alá. Hangulatfestésből nekik is jár a csillagos ötös.----
képek forrása: www.imdb.com
Mokadelic: London Conspiracy: www.youtube.com