Mi. A franc volt ez?

us.jpg

Születésnapom alkalmából megnéztük az Us (Mi) - t. Nagyon nagy várakozásokkal mentem a filmre, mert a rendező előző filmje a Get Out (Tűnj el) nagyon bejött. 13:15 - ös vetítés a Sugárban, ember egy szál se, a filmet a Spielberg terembe rakták: ezaz - gondoltam magamban,  tuti, hogy ez az én napom, elvégre ma van a Szülinapom -pom -pom is. 

Beültünk, helyünk pont középen, nagyot kortyoltam a 0,75 - ös gyömbérből és itt tört meg a varázs. Bazdmeg, ebből hiányzik a szirup. Kérlek Uram, csak ne folytatódjon a pech széria! 


Hiába kértem. A film csalódás volt. Pontosítok. Nem tudom eldönteni, hogy csalódtam, mert szar volt, vagy én vagyok a szar és nem értettem meg kellően pontosan a háttérüzenetet. Persze részleteket ki tudok emelni, amik nagyon jól siekerültek, tényleg volt egy-két nagyon fasza jelent, sőt akadt egy, ahol még talán az alsógatyám is vonalkódos lett. (Majd este fürdésnél kiderül.)

Spoilerezni nem akarok, úgyhogy próbálok rébuszokban beszélni. Elsősorban azt érzem, hogy a rendező, Jorden Peele ( aki nem csak rendezte de írója és producere is volt a filmnek) kicsit elszámította magát. A Get Outtal ellentétben az Us-nál nem sikerült az eredetiség és az újszerűség mellé kellően átgondolt, jól felépített és a nézőnek megfelelően elmagyarázott sztorit rakni. Szerintem ezúttal a film kicsit öncélúra sikerült. Sokat akart markolni, de keveset fogott. Nagyon erősen éreztem rajta azt, hogy meg akarta ismételni a Get Out sikerét, rá akart tenni egy lapáttal, de kurva nagy láng helyet csak egy kis füstöt sikerült "fellobbantania". Dolgozni kellett volna még ezen egy sort. 

Ennek ellenére, szeretném kihangsúlyozni, hogy még mindig azt mondom, hogy ezerszer inkább beülök egy ilyen kisérletezős filmre, mint a lerágott horror és thriller klisékre, mert a hiányosságok ellenére, többet ért az Us még így is. 

Nem is a rendezéssel volt a gond szerintem, hanem magával a forgatókönyvvel, a történet részleteinek kidolgozottságával.  De azért nézze meg mindenki, mert ahogy telik az idő, egyre puhul az én álláspontom is.

Annak azért mindenesetre örültem, hogy az Us előtt, levetítették a Mami előzetesét. A mai fiaskó ellenére, azt mindenképpen meg fogom májusban nézni, mert elég ígéretesnek tűnik. 
Aztán remélem akkor lesz szirup az üdítőbe és a film is jobb lesz mint ez a mai.  De mondjuk az is igaz, hogy akkor higyjen az ember előzetesnek, ha ló legel a sírján. Mindenesetre azért bemásolom ide a Mamiét: 
----
borítókép: www.imdb.com
Mami előzetes: www.youtube.com