Columbo beleköp a gasztroficsúr levesébe.

7. évad 2. epizód : Az ínyenc gyilkos
(Megjelenés: 1978.01.30.)

A hadnagy "Az ínyenc gyilkos" -ban kénytelen helyrerakni a hetvenes évek "Fördős Zéjét", de ha már ezt dobta a gép, opportunista lévén, nyomozás közben, ahol csak tud, jól be is zabál. Az epizód végén megvillantja  gasztronómiai zsenijét és azt is milyen kurva jól áll neki a szakácssipka.
  

columbo4.jpg


Sajnos Paul Geraldról (a továbbiakban Pé) ugyanez már nem mondható el. Szerencsétlen varacskosdisznó elköveti a két ősbűnt: meggyilkol valakit és ugyan azzal a lendülettel balfasznak is
 nézi a hadnagyot. Sajnos neki is túl későn esik le, hogy nem eszik olyan forrón azt a bizonyos fugu szaszimis kását.

Végtelen elbizakodottságáért magas árat kell fizetnie: Columbo olyan mélyen dugja fel a gasztroficsúr valagába az Art Culinaire magazin első negyedéves számát, hogy nem csak mi nézők , de Pé pályatársai sem győznek csodálkozni. Három Michelin-csillagos epizód. Bon Apettit!  

De kezdjük az elejéről.

Az epizód kezdő képsorai vázlatos betekintést nyújtanak Pé életébe, aki gyakorlatilag évtizedek óta él, mint hal a vízben: műzlit reklámoz, főzőműsort vezet, éttermekről ír szakmai recenziókat és műmájerkedik, ahol csak tud.

Kár, hogy nem elégszik meg az ebből származó havi apanázzsal.Jövedelmét kiegészítendő bezsarolja pár jó hírű étterem tulajdonosát, hogyha tejelnek neki, akkor olyan frappáns értékeléseket ír róluk, hogy beszarnak, ellenkező esetben viszont, ha nem jön a lé, úgy lehúzza őket, hogy a helyi hajléktalanszállók is csak fintorogva fogják befogadni az általuk főzött kosztot. 

Ez működik is egy darabig, de az egyik tökösebb olasz tulaj Vittorio Rossi besokall és úgy dönt, ebből neki mostmár kurvára elég volt. Beint Pének és elküldi a kurva anyjába.

A májsztró ezen annyira meglepődik, hogy először csak toporog, mint a szaró galamb, de aztán arra jut, hogy nincs mese, ezt a vén digót ki kell nyírni. A gondolatot tett követi,és ficsúrúnk ki is ötli, hogy majd a japán mérgező hal, a fugu szaszimi mérgét felhasználva fogja eltenni láb alól a spagetti zabáló Grizzly Gézát. 

Meg kell hagyni, valamilyen szinten igaza is van, frankó kis terv, aminek a végrehajtása is majdnem tökéletesen sikerül. Ami hiba csúszott a számításba az bagatelle...lenne, csak ugye egy dologgal nem számolt és nem is számolhatott: Columbo kapja az ügyet. Pé sorsára pecsétet ütött az Úristen. 

A hadnagy, mint mindig, már az első találkozáskor levágja, hogy kinek rohad a cikóriája a méreg drága dizájn  fridzsiderében. Ráragad Pé - re, és megy a szag után, mint egy kanos vadászeb, éppen csak  a farkát nem csóválja.

Hab a tortán, hogy a nyomozás során gyakorlatilag olyan szinten nyalják ki a különböző mesterszakácsok és étterem tulajdonosok Columbo seggét (értsd tömik belé a gurmé kaját, mintha nem lenne holnap), hogy Pé letartóztatása után a hadnagy, mint akit puskából lőttek ki  rohan a Los Angelesi Központi kórház gasztroenetrológiai osztályára, hogy egy alapos gyomor- és bélmosás visszaállítsa háborgó  lelkibékéjét. 

Faszkalap Pének, mikor lebukik ( büdös fattyú megpróbálta egy közös főzés során megmérgezni a hadnagyot), még ahhoz is van bátorsága, hogy beszóljon Columbónak, pökhendien kinyilatkoztatja elismeri annak tudását, de ennek ellenére nem tarja őt túl sokra. Hát a kurva anyádat Pé Gerald.

Persze a hadnagyot sem kell félteni, mélyen a gasztroficsúr szemébe néz és csak annyit mond: "Nem különben, buzikám!" Majd legyint,  aztán usgyi a WC-re.

giphy.gif_338x300----

Érdekesség: 

A sorozatban a főgonosz csaját már megint Shera Danese játsza, aki Peter Falk második felesége. Az epizódot pedig az a Jonathan Demme rendezte, akinek később a  Bárányok Hallgatnakot is köszönhetjük. Feltűnik még Mako Iwamatsu , akinek a neve lehet, hogy nem mond sokat, de az arca annál inkább:

Kapcsolódó kép

Naugye.Fugu szaszimi.

-----

képek forrása: www.google.com; www.giphy.com