Oni, a démon (1987)

A legkirályabb thriller, ami valaha a kezeim közé került! Kiolvasom újra és újra és nem tudom megunni!

 

Kapcsolódó kép

 

Annyit tudni kell, hogy Gyuribától kaptam ezt a remek könyvet. Szerintem minden kissrácnak van egy olyan ismerőse/rokona mint Gyuribá , akitől gyerekkorában beszerzi a legtutibb  magas művészetet. Az öreg mindennel csencselt, adott, vett, cserélt, beszerzett, és jóba volt a tékással is, aki már megjelenéskor kölcsön adta neki a legjobb filmeket. Fizimiskára úgy kell elképzelni a karaktert, mint Bud Spencer, Ötvös Csöpi, Sixx (a Varga Attila és nem a Mötley Crue-s csávó!) és James Gandolfini szerelmgyermekét harcsabajusszal. Ha pedig megjelenését, kommunikációs stílusát, életszemléletét  szeretnénk jellemezni arra az alábbi pár perc a Maffiózókból tűpontos metafora: Az az igazság, hogy Gyuribának simán kijárt volna minimum egy mellékszerep a Ponyvaregényben

Na oké, nem csak fentebbi állítás költői túlzás, hanem  az is, hogy kaptam tőle a könyvet, mondjuk úgy inkább kölcsön adta még a kétezres évek elején, aztán én meg einstandoltam de nem az erősebb, hanem az "á én azt már rég visszaadtam Gyuribá, biztos másnál van" jogán, mert annyira jó volt ez a könyv, hogy ösztönösen megéreztem, hogy nekem erre később is nagy szükségem lesz. 

Egyébként kerestem még Marc Oldentől regényeket, de magyar nyelven nem igazán találtam, úgyhogy az is megfűszerezi a legendát, hogy a szerző munkásságából számomra ez az egy magyar nyelven elérhető darab. 
Oldenről (1933-2003) egyébként a mai napig nem találok életrajzot magyarul. A Wikipédia szócikkéből is csak annyit érdemes megjegyezni, hogy odaáig volt a japán kultúráért, aminek a hatásai az Oniban is tetten érhetőek.  

Nade mér' is vagyok annyira beszarva ettől a cucctól? 

Egyszerűen minden benne van, aminek egy izgi félpolitikai thrillerben benne kell lennie. Amerikai - Japán második viláháborús szembenállás és annak következményei és kihatása a két ország közötti későbbi gazdasági és üzleti kapcsolatokra. Hányatott sorsú, szociopata félig japán, félig orosz, Japánban felnőtt, később élő gyilkológéppé képzett aberrált bérgyilkos. Igazság bajnoka, nagy trauma után leszerelet CIA-s, akit valahogy mégis utolérnek a magánszférában is korábbi félelmei.
 
Bazi izgalmas leírás ez, a japán cégek világáról, a hatalom utódlásáról, a japán családi kultúráról, a nők szerepéről, a japán cégóriások vezetőinek háborús bűneiről. Egyszóval csupa olyan izgalmas összeesküvés elméletről, ami az embert ráveszi arra, hogy szinte egy seggel olvassa végig a kb. 400 oldalas könyvet. 

Olden stílusa és a hangulatteremtése pedig tényleg olyan, amit csak a 80as években tudtak. Szinte láttam magam előtt a fószert, ahogy egy írógépen, Marlboro füstbe burkolva Hawai mintás ingben írja a sorokat. 

Akinek van kedve egy kis spoilerhez az alábbi linken találhat a Moly.hu - n egy pontosabb történetleírást is. Én nem akartam ilyen részletesen belemenni, inkább csak hangulatba hozni a kedves olvasót, hogy kedvet kapjon a két ünnep között beszerezni a könyvet és letolni Szilveszerig. 


https://moly.hu/konyvek/marc-olden-oni

Hagyjátok a picsába a Karácsonyra kapott David Baldaccikat, és ha jót akartok magatoknak toljátok le inkább az Onit, énaszondom!
Képtalálat a következőre: „marc olden”

Marc Olden ( 1933-2003)

 

------
A könyv beszerezhető: 
https://www.libri.hu/szerzok/marc_olden.html

kép forrása: www.google.com
vide forrása: www.youtube.com