Rekviem egy CsokoládéértA lakosság abba az állítólag elhanyagolható szegmensébe tartozom, akik néznek még valóságshowkat és nézik a Való Világ 9 - et is. Tegnap este sajnálattal értesültem róla, hogy Csoki úr azzal a lendülettel, ahogy szemöldökcsipeszt hajított az egyik pajtása felé (fejbe is csűrte) ki is penderítette magát a játékból.


Kár érte, kiváló ügynök volt és szerintem a legszórakoztatóbb karakter, már - már Ace Venturai magasságokban, aki akár nyerhettett is volna. 

Az RTL KLUB még csak korlátozottan avatta be a nagyérdeműt abba, hogy pontosan mi történt, de a Belevalóban már levetítették a kizárást, VV Csoki levonulását és az ebből fakadó sírás - rívást, hisztit is, ami annak a látleletnek egyfajta csimborasszójaként hatott, amit a műsor indulása óta nap mint nap nyomon lehet követni (már annak a "10,5" főnek, akik nézik a műsort, mert ugye többen biztosan nem nézik csak egy ismerősük ismerőse mesélte, hogy van valami ilyen, meg hogy percre pontosan mi történik benne).

Dosztojevszkij miután megjárta a börtönt azt írta: "Egy társadalom civilizáltságának mértékét a rabokon lehet lemérni." Szerintem ez tökéletesen igaz a Való Világra is. Kisarkítva persze, de elég jó leképezése a csapat a mai magyar mentálhigiénés állapotoknak. Persze elsősorban a Y-generációénak, de azért az X-esek se lélegezhetnek fel, hogy "na ugye megmondtam, hogy ők gyökerek mi faszák vagyunk", merthát végső soron ők azok, akik felnevelték ezt a generációt, ők adták a (hiteles vagy álszent) mintákat, illetve megteremtették a mai magyar társadalom sarokköveit, és teremtik még ezerrel ma is a különböző vezető beosztásokban, az oktatásban, a politikában stb... 

De az ujjal mutogatás helyett vissza a lelkiállapotra, mert mindenki végső soron saját szerencséjének és mentálhigiénéjének kovácsa.

Szerintem sajnos a VV9-ben nincs olyan karakter, akinek a lelke valamilyen szempontból ne lenne megnyomorítva, ne lennének indulatkezelési problémái, tisztában lenne saját magával, értékeivel és köszönő viszonyba lenne az önmagáról kialakított képe azzal, amit a valóságban embertársai felé közvetít. Arról nem is beszélve, hogy manipulációban, hisztiben szinte kivétel nélkül mindenki csillagos ötös. Mindenkit hajt valami vágy a pénz és a szeretet(behelyettesíthető a figyelemmel és a "foglalkozzatok velem" érzéssel) után, meg hogy majd ez az egész ad nekik valami pluszt az életükhöz,  de mégis olyan zavarosok és ellentmondásosak a céljaik, hogy ember legyen a talpán, aki megérti a játékosok valódi motivációit (már ha tudatosan vannak nekik ilyesmik).

Persze jó érzés mutogatni, hogy bezzeg ők és bezzeg én és hogy "nézd már mennyire ostoba és mennyire nem tud viselkedni",  de szerintem az igazán szörnyű valóság az az, hogy mi sem vagyunk különbek náluk idekint. Azokat a helyzeteket, konfliktusokat és azok feloldását,  amin idekint szörnyűlködünk és csóváljuk a fejünket, hogy "hát öcsém ezt nem így kellett volna" bizony mi is nap mint nap átéljük és ugyan ilyen stílusban oldjuk meg, így toljuk a közértben, a munkahelyen, a közéletben, a Parlamentben,a magánéletben is. Csak azt faszán a szőnyeg alá lehet söpörni, mert nem követik kamerák 0-24 -ben, meg nem szembesülünk a stílusunkkal mert nem látjuk magunkat kívülről és hát ahogy a mondás is tartja minden szentek maga felé hajlik a keze. 

Szóval összefoglalva, szerintem tökéletes tükör ez a műsor mindenkinek. 

De!!!

Mivel is lehetne jobban zárni ezt a pár sor okoskodást,  mint egy kis politikai korrektséggel: 
akinek nem inge, az persze ne vegye magára! Én azért a biztonság kedvéért megyek öltözködni. 

----
kép forrása: www.google.hu (talán Blikk?)