Ég veled Halálos Fegyver!

Belenéztem a Halálos Fegyver harmadik évadába és sírtam, krokodil könnyekkel! 


A Halálos Fegyver sorozattal már a megjelenése előtt szkeptikus voltam, de aztán az első évad néhány része után levettek a lábamról. A rózsaszín köd addig tartott, amíg nem kezdtek szivárogni a hírek, hogy Clayne Crawfordot rossz magaviselet miatt lecserélik. Aztán, hogy Sean William Scottra cserélik ( aki nekem örökre Sztifler alias Bránermájszter marad). És amikor megszületett az utolsó verzió,miszerint Crawfordot nem is cserélik senkire, hanem egyszerűen kiírják Riggs karakterét a picsába, akkor már tényleg úgy éreztem, hogy elmennek ott Hollywoodba a francba, de minimum szarjanak sűnt. 

Őszinte leszek. Annyira voltam csak hajlandó, hogy belenézzek a harmadik évad első részébe. A House Of Cardsnál már elkövettem azt a fiaskót, hogy végignéztem a hatodik évadot Kevin Spacey nélkül, szóval ebből tanulva nem akartam mégegyszer belelépni ugyanabba a szarba. Itt már csak beletekergettem az első részbe és sírtam, krokodil könnyekkel. Lehet, hogy Sztifler majd megállja a helyét és remekül fog működni a kémia Damon Wayanssal, de ez már akkor sem a Halálos Fegyver lesz, hanem valami tök más dolog. De akkor mi a faszért kell erőltetni a Halálos Fegyver brandet? 

Az egész film Martin Riggsre épült, még a cím is. A 87'es film elején ezt deklarálja is Murtaugh:Roger Murtaugh: Azt hallottam, hogy jó zsaru vagy.
Martin Riggs: Igyekszem.
Roger Murtaugh: Tudok a tegnapi hőstettedről. Nem volt semmi. Átküldték az anyagodat. Te komolyan a Főnix csoportban szolgáltál Vietnámban?
Martin Riggs: Aha
Roger Murtaugh: Kommandós voltál. Tudod, hogy már vége?
Martin Riggs: Minek?
Roger Murtaugh: A háborúnak.
Martin Riggs: Jah, igen. Mondták.
Roger Murtaugh: Jó. Akkor ehez tartsd magad.
Roger Murtaugh: Komoly stukkerral rohangálsz.
Martin Riggs: Önbizalmat ad.
Roger Murtaugh: Hm. 9 milliméteres Beretta. 15 töltény a tárban egy a csőben, automata továbbítás. Megbízható jószág.
Martin Riggs: A Tiéd milyen?
Roger Murtaugh: Smith & Wesson 
Martin Riggs: 6 lővetű?
Roger Murtaugh: Ühüm.
Martin Riggs: Kissé már idejétmúlta.
Roger Murtaugh: Azt is írták, hogy jó vagy a harcművészetekben. És, hogy bármikor puszta kézzel tudsz gyilkolni. A személyedben kaptam egy két lábon járó halálos fegyvert.
Martin Riggs: Höh! Hagyuk a mellébeszélést Öregem! Mindketten tudjuk miért helyeztek át. Vagy azért nem akar dolgozni velem senki, mert azt hiszik, hogy meg akarok halni vagy azért nem mert azt képzelik szimulálok, hogy leszázalékoltathassam végre magam. Ez a nagy helyzet!
Roger Murtaugh: Tudod mit?
Martin Riggs: Mit?
Roger Murtaugh: Én is kihagynálak.
Martin Riggs: Tedd azt!
Roger Murtaugh: Nem áll módomban! Olyan balfasz vagyok, mint Te!
Martin Riggs: Gratulálok.
Roger Murtaugh: Engem Veled büntet az Isten.
Martin Riggs: Akkor viselj illő alázattal! 

(idézet forrása: https://kritikustomeg.org/film/199/lethal-weapon-halalos-fegyver-1987/idezetek/)

Pontosítok. Martin Riggs és Roger Murtaugh kapcsolatára. De a középpontban Riggs ált, őt támogatta Murtaugh. 

Megértem, hogy néha kezelhetetlen egy-egy színész és ki kell írni mégha főszereplő is. Azt is megértem, hogy úgy hozta az adott színész a karaktert, hogy nem lehet őt pótolni mással. De! Ilyekor miért nem lehet elegendeni az egész sorozatot a picsába? Miért kell hülyének nézni a nézőt és azt gondolni, hogy mindent meg lehet úgy marketingelni, hogy lenyomható legyen a végeredmény a balfasz néző torkán? Miért nem lehet azt mondani, hogy oké, akkor ebben ennyi volt, toljuk tovább a biciklit?

Van még bőven klasszikus, amiről le lehet nyúzni újabb bőröket. Nem kell megijedni egyből, hogy valami újat kell kitalálni vagy kreatívnak kell lennie, kockázatot vállalni, nem csak marketingben, kommunikációban, hanem művészetileg is. Mindegy, nem ragozom tovább. Kapják be a producerek, de tövig. 

 

giphy.gif_450x253

 

Update:


Miközben csinosítgattam a posztot láttam, hogy október elején Damon Wayans bejelentette, hogy dobbant a sorozatból. Remélem így már lehúzzák a rolót a készítők. Ahhoz már tényleg nagyon vastagnak kéne lennie a pofájukon a bőrnek, hogy ezután is folytassák a Haláos Fegyvert. Fingers crossed. 

---

borítókép forrása:https://www.tvinsider.com
gif forrása: giphy.com
videó forrása:youtube.com