Jobb lett volna ha nem készül el a House of Cards 6. évada

Kapcsolódó képNagyon vártam már a House of Cards hatodik, befejező évadát, ami november 2.-án fel is került a Netflixre. Nem bírtam magammal és a nyolc részt gyorsan le is daráltam (magyar felirat még nincsen) és meg kell mondjam rég voltam már olyan csalódott, mint a befejező rész után. 

Persze megértem, hogy Kevin Spacey metoo-s botránya miatt elég szűk pályán mozoghattak csak a készítők, de talán jobb lett volna, ha belátják, hogy Frank Underwood nélkül felesleges leforgatni a hatodik évadot és az ötödik évad vége is jobb befejezése lett volna a sztorinak, mint az amit végül sikerült összehozni. 

Szegény Robin Wrighton (Calire Underwood) látszik, hogy mindent megpróbál megtenni, hogy eladja az évadot, de nagyon hiányzik mellőle Frank. Nekem az jött le, hogy ezt a készítők is érezték és a hiányt azzal igyekeztek ellensúlyozni, hogy minden erejükkel  könyörtelenebbnek és fondorlatosabbnak akarták ábrázolni  Madam Preisdentet Franknél, de ez sajnos visszaütött. Béna kacsa lett a karakter, ami még rosszabb hogy kegyetlenül irritáló, sokszor logikátlan hisztis némber benyomását kelti. Minden szerethetőt kiöltek Claireből, akivel kapcsolatban azt várja az ember, hogy mikor "henryleeoswaldolja" valaki már fejbe. 

Kapcsolódó kép

Az ellenfelek (akikből van számos, de valahogy mindegyikük a Shepard család körül összpontosul) gyengék, ötlettelenek, minimális és gagyi motivációt kaptak, nincsen semelyiküknek igazai karaktere. Süt belőlük az ötlettelenség, a kapkodás a "legyünkmártúlrajta" hozáállás.  Hol vannak azok a kemény játékosok mint Raymond Tusk? Hol vannak a csavarok és a tényleg profin megkomponált játszmák és játékosok? 

Frank halálára rengeteg utalás van, de egy flashback sincs, ami kicsit nyomatékosítani tudná a közvetett jelenlétét (nyilván azért mert Spaceytől minden szinten el kellett határolódni) és van egy kis áthallás abban, ahogy Claire Underwood elhatárolódik Franktől és mindent próbál lemosni magáról, amit közösen vittek véghez.  

Képtalálat a következőre: „house of cards season 6”

A befejező részek siralmasak voltak. De tényleg. A "mit miért"-ek magyarázatai szánalmasak, közhelyesek, "szemkiszúrósak". A sorozat vége felé szinte minden pillanatban azt vártam, hogy na hol lesz az a pont ,ahol a House Of Cards végérvényesen átfordul Robert Merle: Védett férfiak könyvének előzményfilmjévé. Konkrétan az utolsó résznél azt éreztem, hogy kedves Producer úr és Producer asszony, kedves Történetírok, elmentek ti a jó büdös picsába! 

Szóval röviden és tömören semmi nem maradt a House of Cards feelingből a hatodik évadra. "Akkor mostmár csináljuk meg a befejezést és tudjuk le az egészet" félcmunka az egész. Csak az nézze meg, aki szeret önillúziót rombolni, aki nem az vegye úgy, hogy az ötödik évaddal véget ért a film. Viszont azért azt tényleg mégegyszer érdemes kihangsúlyozni, hogy nagyon nehéz volt a készítők dolga Kevin Spaceys botránya miatt. Tudom én, hogy nagyon ettől jobbat nem lehetett a helyzetből kihozni, inkább csak azért vagyok mérges, hogy nem tudták azt mondani a kialakult helyzetben, hogy eddig és ne tovább. 

Kapcsolódó kép

 

képek forrása: www.google.hu