Elbaltázott apáca-show

Kíváncsi voltam Az apácára (The Nun;2018) merthát elég para volt az összes előzetese és a Démonok között (The Conjuring;2010-) univerzumában igen szép aknamunkát végzett Krisztus diszfunkciónális mennyaszonya, de meg kell mondjam ennél nagyobb baromsághoz rég volt szerencsém.

Demián Bichir, Jonas Bloquet, and Taissa Farmiga in The Nun (2018)

Persze pozitív ember lévén tudok ám jókat is mondani a moziélményről, például, hogy  ezúttal kifogástalan volt a nachos és le se kajáltam vele magam, nagyon szépen adagoltam a kólát is, így az előadás végén nem kellett Speedy Gonzalesbe (kattints please) kapcsolnom a toálett felé,  sőt a The Predator előzetesét is végre láttam mozivásznon, ami csak megerősített abban, hogy "ménincsmég szeptember 13".  (Ha rákattintasz a linkre, akkor fúdejóvagy!!!).

És ahogy a Slender Mannél, úgy az Apácánál is nagyon de nagyon meg tudom dícsérni az operatőrt és a csávót vagy csajszit,  aki a romániai forgatási helyszíneket kiválasztotta ( nem jut eszembe a pozíciómegnevezés [hazudok, sose tudtam, hogy ennek a pozinak mi a neve]).

De ennyi, innentől kezdve csak fröcsögni tudok  megint, merthogy ez az egy óra harminchat perc maga volt a mértéktelenség csimborasszója. Fasza, izgi eredettörténet helyett, kapunk egy túlspilázott paráztatást. Ráadásul úgy, hogy a film 16 éven aluliaknak nem ajánlott. De könyörgöm, milyen horror, meg misztikus thriller az, amit egy középsuli tizedikes már legálisan megnézhet? 

És a film kb ennek a korosztálynak is készült, akiket még le lehet nyúgözni pár testbe vésett pentagrammal, meg egy Marilyn Mansonra sminkelt démonnal, aki csíp, rúg , harap, hörög, és kurvára ápolatlanok a fogai is. Ráadásul nekem ne jöjjön senki azzal, hogy ilyen a természete, mert ha kell akkor tud kultúráltan is viselkedni, például a film néhány pontján nagyon tiszteletudóan elbeszélget Burke Atyával, szóval valószínúleg őt is , mint sokunkat, a szülei rontották el, mikor hagyták hogy idejekorán otthagyja a főiskolát és beálljon kísérteni.

Bonnie Aarons in The Nun (2018)

Az eredettörténetéről meg csak annyit, hogy ennél antieredetibb történetet,  mint amit ki tudtak találni ennek karvalyorrú szűzkurvának el se tudok képzelni.

Sőt nem csak neki, mert Burke Atya kiégettségének és mélyen ülő szomorú tekintetének magyarázatára kitalált sztori is olyan fos volt, hogy kétszer ásítottam fel hangosan. És ha már Burke Atya, ezen a ponton nyomok is egy kis spoilert: az élve eltemetés és annak feoldása ezrerszer poénabb volt a Kill Bill 2 - be (meglepi a linken!). Talán érdemes lett volna a forgatás előtt megnézni!!! Spoiler vége.  És itt van még Frenchie  karaktere is, aki felért egy Jar-Jar Binkssel, csak a Star Warsban Jar-Jarnak azért nem szántak olyan dramaturgiailag fontos szerepet mint ennek a kanos fasznak. 

Jonas Bloquet in The Nun (2018)

Végül néhány szó Irén növérről és az ő szerepéről, merthát elvileg ő volt a főszereplő, a "jó" és "tiszta" de kétségek közötti apáca, aki megoldja ezt a bonyolult szituációt, ráadásul a Vatikán felkérésére: klisé, frázis, banális, kaptafa. 

Bonnie Aarons and Taissa Farmiga in The Nun (2018)

De ne érje szó a ház elejét, ajánlok én filmet, ha valaki apácákról akar nézni valamit: Apácashow 1-2 Whoopi Goldberggel. Biztos vagyok benne, hogy maradandóbb élményt fog okozni, mint ez az Apáca.

A színészeket azért sajnálom, mert ők próbálkoztak, de Corin Hardy rendező úr és a forgatókönyv írók méltóztassanak kinyalni a slampos valagam. Köszönöm előre is. 

The Nun (2018)
------

képek forrása: www.imdb.com