Bazi nagy Hetedik koppintás

Képtalálat a következőre: „feltámadás 1999”

Szabi alatt kerestem valami jó thrillert unaloműzőnek és ennek kapcsán futottam bele a '99-es Feltámadásba, amit a Hegylakót is rendező Russel Mulcahy jegyez, a főszereplő pedig Christopher Lambert, csak már szétbotoxoltabb arccal mint halhatatlan korában. Fasza, gondoltam. A kerettörténet is tűrhetőnek hangzott, van benne Krisztus, sorozatgyilkos, kiégett főszereplő szóval úgy voltam vele, üsse kavics, vágjunk bele. Kár volt úgy gondolni. A film szerintem brutál nagy Hetedik koppintás, ráadásul annak is szar. Pedig lehetett volna jó is ez, ha kicsit szabadjára engedik a készítők a fantáziájukat. 

 De nézzük port.hu összefoglalását a történetről: 

"John Prudhomme-ot, a chicagói nyomozót egy brutális gyilkosság helyszínére riasztják: az áldozat egy középkorú férfi, aki elvérzett, miután támadója levágta karját. Miután újabb megcsonkított áldozatra bukkan - melyek mindegyikének más és más testrésze hiányzik -, Prudhomme rádöbben, hogy egy olyan sorozatgyilkossal van dolga, aki a hiányzó testrészekből tervezi összeállítani Jézus Krisztus testét, méghozzá a küszöbön álló Húsvétra. A nyomozást nehezíti, hogy a rendőrt folyamatosan kísérti saját fia halála, és emiatt egyre jobban eltávolodik feleségétől, és Istenbe vetett hite is megbicsaklik, pedig össze kell szednie magát, az idő ugyanis egyre csak fogy."

Képtalálat a következőre: „feltámadás 1999”


És akkor a '95-ben a David Fincher rendezte Hetedik sztorija ugyan csak a port.hu tolmácsolásában:

"A lélegzetelállítóan izgalmas krimi-thriller helyszíne New York vigasztalan, szürke és nyirkos betonrengetege, ahol őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs, William Somerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc, David Mills megpróbálják megakadályozni beteg terve végrehajtásában."

A nagyon hasonló kerettörténet még nem is lenne probléma. Az sem, hogy a középpontban álló karakter Prudhomme, a Hetedikben megismert Mills és Somerset nyomozók összemixelt változata. A gond inkább az, hogy a Feltámadás egy az egyben a Hetedikek próbálja koppintani hasonló hangulattal, furdolatokkal, mindennel. Pontosabban az egész filmről süt, hogy meg akarja ugrani a Hetedik állította lécet, de sajna nem, hogy megugarni nem sikerült, de miközben a Mulcahy - Lambert páros izomból veri le azt, utána egyenesen arccal csapódik bele a betonba is. 

Christopher Lambertet is szeretném kiemelni, mert ő  szerintem különösen nagyon szar. Pedig az ő karakterére, játékára épül(ne) az egész film, csahogy ez a karakter túljátszott és nevetséges. Lambertben pedig nyomokban sem fedezhető fel a 80-as évek sármja, ami miatt elnézhető volna neki az effajta ripacskodás. 

Képtalálat a következőre: „feltámadás 1999”

Szóval aki jó filmet akar nézni, az ne nézze meg a Feltámadást, aki viszont beéri valami középszerű popcorn t aláfestő mozival, annak hajrá(f)! 

Ami  meglepő, hogy a port.hu - n és a MAFAB-on tök jó pontokat kapott a cucc, előbbin 8,3 - at utóbbin 73% - ot viszonylag magas szavazat szám alapján (negyvennégy és huszonvalamennyi szavazat alapján). Az IMDB - n már reálisabb a 6,2 értékelés ( igaz, itt a szavazók száma is több ezres nagyságrendű, szóval nagyobba a merítés), én viszont 5 - nél többet erre a filmre nem adnék 10 - ből. 

Tessék azért itt az előzetes, ami alapján majd mindenki azt gondolja faszságokat beszéltem és mégis csak jó lenne megnézni ezt a filmet:
--- 

képek forrása: imdb.com 
video forrása: youtube.com