Haver Haver

Múlt hétvégén láttam egy tv spotot a Furcsa páros kettőről és eszembe jutott, hogy kissrácként imádtam Jack Lemmontól és Walter Matthautól a Haver Havert. Szombaton gyorsan leproltam és újranéztem és azt kell mondjam, 37 évvel a megjelenés után is jó film. Gondoltam írok is egy gyors ajánlót, hátha kedvet kaptok ti is, hogy megnézzétek. 

Kapcsolódó kép

A film eredetije az 1973-as  francia - olasz koprodukció, a "A bajkeverő", ezt dolgozta fel később a nyolcvanas évek hajnalán Billy Wilder. Ekkora már Jack Lemmon és Walter Matthau viszonylag összeszokott párosként túl volt három közös filmen, köztük a ma már klasszikusnak számító Furcsa páron, ( időrendben: Sógorom a zugügyvéd [1966], Furcsa pár [1968], Szenzáció [1974].) így a Buddy Buddy posztere is úgy hirdeti őket, mint: "The greatest movie buddies of all time" akik ráadásul  "are back". 

Buddy Buddy (1981) 
Röviden a sztori, amit a port.hu annyira spoileresen írt meg, hogy csak félve merem idemásolni, és csak egy részletét: Trabucco, a hivatásos gyilkos békében szeretné tölteni alaposan kiérdemelt nyugdíjas napjait, méghozzá nem másutt, mint egy dél-tengeri szigeten. Mielőtt azonban végleg lehúzná a rolót, vár még rá egy feladat: le kell számolnia egy csalássorozat három szemtanújával. Victor Clooney teljesen kétségbe van esve, tizenkét évnyi házasság után elhagyta a felesége, Celia, méghozzá egy kaliforniai szexklinika igazgatójáért, Dr. Zuckerbrotért. Clooney végső elkeseredésben beköltözik a Trabuccóval szomszédos szobába a Ramona Hotelbe, és ott akar végezni magával. Trabucco közben már jócskán előrehaladt az utolsó munkájával, és már csak az utolsó áldozatot kell elkapnia, de Victor Clooney öngyilkossági kísérlete teljesen áthúzza a számításait. Így egyszer csak azon kapja magát, hogy teljes hévvel dolgozik azon, hogy újra összeboronálja a házasfeleket, Victort és Celiát. 


És akkor nézzük, hogy miért lehet fasza újranézni a Haver havert 2018-ban?

Jack Lemmon, Walter Matthau, Klaus Kinski, Paula Prentiss, and Bette Raya in Buddy Buddy (1981)

Természetesen elsősorban NOSZTALGIÁBÓL! 

A filmben nincsenek orbitális káromkodások, végtelenségig unt baszós, fingós viccek, füvezés/drogozás/drogdílerek, meleg/leszbikus/gendersemleges poénok, szóval akinek már a valagán jönnek ki ezek a klisék, azoknak felüdülés lesz kiszakadni ebből. 

Matthatu és Lemon hozza a szokásos felállásukat, amiben majd a Szomszéd nője mindig zöldebb filmekben teljesednek ki: Matthau , a végtelenségig cinikus, kiégett zsörtölödő macsót, Lemmon meg a bugyuta jóképű, jólelkű "nekemsohanemsikerülsemmideannyiraranyosvagyok" kisembert.Ez a felállás pedig szerintem kettejük prezentálásban megunhatatlan. 

Az sem utolsó szempont, hogy szívmelengető érzés visszanézni a korai 80 - as évek  Amerikájának hangulatát, amit szerintem tök jól visszahoz a film ( legalább is azt a hangulatot, amit én a korai 80-as évek Amerikájának gondolok.)

Egy szó mint száz jó móka kilencven perc erejéig visszatérni a  kétezertizes évek végi pörgésből és belesüppedni a "régmúlt" lassú, komótos történetmeséléséhez, jó tudatosítani, hogy a Matthatu - Lemmon páros a Szomszéd nője mindig zöldebben kívül is. létezik  Tehát,  ha  unod már az aktuális vígjáték trendeket és akarsz  jót röghögni, akkor a te filmed a Haver haver!

És ha elég tökös vagy akkor VHS - en nézed! 


Buddy Buddy (1981)---

képek forrása: www.imdb.com