Mindenkinek vaj van a füle mögött!
Színházajánló: Pintér Béla és Társulata - Titkaink (Trafó Kortárs Művészetek Háza, Szkéné)

Képtalálat a következőre: „Pintér Béla titkaink”

Baró, ha az embernek magyartanár az egyik tesója, mert így születésnapjára olyan kultúrális finomságokra számíthat, mint Pintér Béla Titkaink c. darabjára két jegy a Trafó Kortárs Művészetek Házába. A művet még április elején láttam, de most érett meg a helyzet néhány sorra arról, miért is olyan kurva jó előadás a Titkaink, mert szerintem  szinte evidencia, hogy az. 

A Titkaink a második Pintér darab amihez idén szerencsém volt és nagyobb hatással volt rám, mint a korábban a  Katonában látott Bajnok. Talán ez annak is volt köszönhető, hogy egyrészt a Titkainkban maga Pintér is feltűnik ( aki szerintem egy zseni), másrészt a Traffónak van egyfajta lepukkant művész bája, (ha szabad így fogalmazni), ami még tol eggyet az alteros, színházba járó srác vagyok hangulatomon. 

Kezdésképp azt kiemelendőnek gondolom, hogy ahogy a Bajnokon, itt sem okozott csalódást a híresség vonzó képességem. Ezúttal csökkentett módban nyomtam ugyan és csak egy főt sikerült berántani az aurámba, de az az egy felért százzal is, mivel az általam igen nagyra tartott Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő úrról volt szó, aki pár sorral mögöttem tekintette meg a darabot. 

Na de ha már sztárok csapjunk is gyorsan a lecsóba. Először láttam színpadon Thuróczy Szabolcsot (ez nyilván az én szegénységi bizonyítványom) akit eddig csak az Aranyéletből meg a hasonló kaliberű tévés/mozis produkciókból ismertem és eszméletlen volt a csávó. Úgy vicces, hogy közben összeszarom magam a kisugárzásától. Olyan palinak tűnik, aki úgy intelligens, hogy közben meg ha kell vadállatba is le tud menni. Akiről nem tudod, hogy mit keres a Nagyvárad téri borozóban, de mégse üt el a jelenléte a helyi feelingtől. Az ilyen arcok nekem mindig bazi félelmetesek.  És szerintem Thuróczy ilyen arc, akinek a kisugárzása remekül jellemzi a Titkaink hangulatát is. Miközben az ember kurva jókat nevet a poénokon, ökölbe szorul a gyomra a bűnöktől és azoktól a csapdahelyzetektől amiket a kor, a politikai kultúra és az emberi jellem generál.


Kapcsolódó kép

Tulajdonképpen a darab komédiába csomagolt pszicho-thriller, színházba oltot Tarantino mozi, amiben humor, perverzió, klasszikusan nemzeti kultúrális elemek (Tarantinónál az amerikai, Pintérnél a magyar), abszurd és dráma keveredik pontos adagokban kimérve tökéletes időzítéssel. Ez az az elegy, amit kurva nehéz úgy összerakni, hogy ne legyen erőltetett. Pintérnek sikerült, pont úgy, ahogy Tarantinonak is szokott többnyire a filmjeiben. Tudom extrém dolog egy Pintér Béla darabot Quentin Tarantino filmhez hasonlítani, de nekem mégis az ugrott be, hogy a két ember ugyan más más ecsetmérettel, más vászonra, de ugyan azokkal a színekkel fest hasonló hangulatot és a végeredmény általában: laza, menő, eredeti, mély csak más közegben értelmezhető. 

(De azért azt fontos megjegyezni mégha zárójelbe is, hogy a Pintér Béla darabok nagyobb céllal rendelkeznek, mint pusztán a szórakoztatni vágyás, míg a Tarantino filmek sokszor csak szórakoztatóak és a szórakoztatás kedvéért készülnek.) 


Végül dióhéjban a történetről: a szocializmus idején játszódik és népzenei társulat áll a középpontjában, illetve annak meghatározó alakjai nameg a poltika.  A társulat életét átjárják a sérelmek, az összefonódás, a siker/sikertelenség és a tagok ehhez való viszonyulása, a tivornyák, a devianciák, a nagyravágyás és a kistílűség, és az ebből adódó zsarolhatóság, kicsinyesség, lelkiismeretfurdalás, ami valamilyen formában mindenkit megnyomorít. Egyszóval  a titkok és hogy mindenkinek van valami vaj a füle mögött.


Aki ennél részletesebben kíváncsi a sztorira annak mese nincs , meg kell néznie a darabot, hogy aztán levonja a saját következtetését az értelméről! 

Zárásként szeretném még kiemelni Csákányi Esztert  Pánczél elvtárs és Dr Szádeczky Elvira szerepében. Nekem Ő volt a személyes kedvencem, amellett, hogy mindenki baromi jó volt! 

Képtalálat a következőre: „titkaink csákányi eszter”  Képtalálat a következőre: „titkaink csákányi eszter”  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval mindenkinek ajánlom a darabot, aki szereti az ilyesmit ( meg annak is aki nem, mert valószínű megfogja szeretni)!

 
----


képek forrása: google 
A Titkaink port.hu - s adatlapja: https://port.hu/adatlap/szindarab/szinhaz/titkaink/directing-20399

A bejegyzés trackback címe:

https://unalomfilozofiak.blog.hu/api/trackback/id/tr4113953224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.05.17. 13:46:15

"mindenkinek van valami vaj a füle mögött"
Ez meg mit jelent? Talán vaj van a fején, vagy van valami a füle mögött.
Öröm, amikor a magyar nyelvből él valaki, de nem ismeri a munkaeszközét. :o)

efmint 2018.05.17. 15:41:03

@Attilajukkaja: Ennyi! Lelepleztél, megfogtál, helyreraktál, kivégeztél.

Attilajukkaja 2018.05.17. 15:56:32

@efmint:
Bocsánat! Csak nem tudtam megállni. Én kérek elnézést! :o)))

efmint 2018.05.17. 16:00:33

@Attilajukkaja: Nem, nem! Ne szabadkozz. A gyomrost mindig be kell vinni! :-)

Attilajukkaja 2018.05.17. 16:12:15

@efmint:
Na, most jól megjártam! Mert addig jár a korsó a kútra, míg maga esik bele. ;o)

2018.05.18. 09:35:56

@efmint: pedig még igaza is van. Rohadt idegesítő tud lenni, hogy ilyen marhaságokat írnak egyesek, soxor könyvekben is...

efmint 2018.05.18. 10:10:20

@hullajelölt88: Ok srácok. De van ilyen, hogy "költői szabadság". Szerintem nincs olyan, hogy kőbe vésett. Megértem ha valakinek nem tetszik, vagy zavarja, de nem igazán tudok mit mondani rá. Akkor nem engem kell olvasni, ha zavaró a stílusom. Én nem ebből élek, nem ez a szakmám, hobbiból nyomom, szóval nem kötelez semmi. Én is tudom, hogy nem létezik ilyen, hogy mindenkinek vaj van a füle mögött. De tetszett mikor beugrott, látok benne értelmet, így gondoltam felhasználom. Ez a diplomatikus és őszinte magyarázatom. :-) Az Attilajukkaja-val folytatott párbeszédünk szerintem humoros volt és asszem ő is így állt hozzá, és így vette a lapot.

2018.05.18. 11:08:53

@efmint: de ez effektív marhaság, értelmetlen. A vaj van a fején, az egy értelmes eredetű szólás, ugyanez a te verziódról nem mondható el.

efmint 2018.05.18. 11:19:41

@hullajelölt88: Oké, akkor próbálok érthetőbben fogalmazni: totál nem érdekel. :-)

2018.05.18. 11:29:10

@efmint: kultúrális, eggyet... igen, asszem érthető. Totális igénytelenség...

Legújabb dumák

Én vagyok