Malkovich mindenkit tud!

malkovich.jpg

2018.03.01. és 05.13. között látható a Műcsarnokban Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich - Tisztelet a kamera mestereinek című kiállítása, amire nekem is volt ma szerencsém betévedni. Ajánlom mindenkinek, mert baromi frappáns, ahogy Miller John Malkovich arcmimikáján keresztül tiszteleg és eleveníti fel a nagy nevek klasszikus fotóit. Malkovich pedig egyszerűen mindenkit tud! 

Oké, van akit jobban (Picasso, Nicholson Jokere, Salvador Dali, Abraham Lincoln, Andy Warhol könnyű menet), van akit kevésbé (Churchill, Johnny Cash akiknél szerintem rezgett a léc hasonlóságban, pózolásban, de a hangulat itt is megvolt) de ennek ellenére mindegyik kép ott van a szeren, még azok is amelyekben nőt modellez (Marilyn Monroeként például csodálatos, bár az egyik képen inkább Madonnának véltem, de annyi baj legyen).

A személyes kedvencem Andres Serrano Piss Christ című képének malkovicsizált verziója volt, amit már csak azért sem másolok ide, mert tessék mindenkinek elmenni és élőben szemrevételezni ( egyébként pont ezért is ilyen kép szegény ezt a poszt!). 1500 HuF a beugró, ami szerintem ár/érték arányban teljesen rendben van. 

Annak ellenére rendben van, hogy, azért némi kritikát is meg kell, hogy fogalmazzak. Nem értem, hogy ha már kiállítást rendeznek fotókból, akkor miért nem plakát méretben állítják ki a képeket. Kis méretben, köszönöm, alapvetően otthon is meg tudom nézni egy monitoron is. Én azért akarom élőbe látni, hogy monumentális legyen és olyan minőségű, hogy leessen az állam, fejbe csapjon a látvány és lenyűgözzenek a méretek (is). 

Az is gáz volt, hogy egy elég kis terem adott helyet a húsz perc alatt kényelmesen megtekinthető kiállításnak. Bár volt egy-két nagy méretű kép, azért a zömében kis méretűek domináltak, slusszpoénként pedig bazi sokan is voltunk a terem adottságaihoz képest ( oké, mit várok szombat délután?). Szóval nem nagyon lehetett elmélázni a képek előtt, inkább futószallag/lökdösődés effektus volt, de persze ezzel nem akarom senki kedvét elvenni mert valószínű rossz időben voltam egy nagyon jó helyen! 

De azért kedves múzeumok és kiállítók! Ha fényképekről van szó egy tárlaton, akkor kérlek nagy terekbe nagy méretű fotókat tessenek kiállítani (ha ez valami fényképezés technikai ok miatt nem megoldható, akkor elnézést a követelőzésért) , hogy még elégedettebben távozhasson a magam fajta hülye barbár is( az sem gond ha e miatt magasabb lesz a jegy ára!). De ennyit a kritikáról. 

Amiért igazán hálás vagyok, hogy a kiállítás felkeltette az érdeklődésemet egy csomó fotós iránt. Bevallom őszintén magáról Millerről se hallotam ezelőtt, nemhogy a többiekről ( bár azért a kalsszikus képek többnyire megvoltak csak épp nem tudtam ki fényképezte őket). Aboszolút John Malkovich volt a hívónevem. Eddig. Mert most szépen nekilátok és átböngészem Miller és mestereinek munkáit is, és nem csak a klasszikusan híreseket mint például Irving Pernn 1957-ben készült Picasso portréja. 

A kiállítás megtekintése után a kedves olvasóknak is ezt ajánlom ! 

Sandro Miller mesterei:
Diana Arbus, Richard Avedon, David Bailey, Bill Brandt, Edward Sheriff Curtis, Patrick Demarchelier, Carl Fisher, Alexander Gardner, Philippe Halsman, Horst P. Horst, Eikoh Hosoe, Yousuf Karsh, André Kertész, William Klein, Alberto Korda, Dorothea Lange, Annie Leibovitz, Christopher Makos, Robert Mapplethorpe, Jim Marshall, Arnold Newman, Gordon Parks, Irving Penn, Pierre Et Gilles, Man Ray, Herb Rittis, August Sander, Arthur Sasse, Andreas Serrano, Art Shay, Victor Skrebneski, Bert Stern, Andy Warhol, Albert Watson----
Kép forrása: 8.smash.com/u/2014/09/sandro-miller-Featured.jpg