Maffiózók előzményfilm készül?

the_sopranos.jpg

Olvasom a hvg.hu - n, hogy David Chase leszerződött a Maffiózók előzményfilm társírójának és producerének. Az első, zsigeri benyomásom a megdöbbenés volt, a második, hogy mégis minek Tony Soprano (és a 2013-ban elhunyt James Gandolfini) nélkül a Maffiózókhoz előzményfilm ?

Tovább olvasva  a cikket megnyugodtam, hogy a The Many Saints of Newark munkacímre keresztelt mozi elsősorban Tony apjára,  Johnny Sopranora fog építeni, a cselekmény pedig a '60-s évek Amerikájában játszódik, ami az akkoriban jellemző afroamerikai faji zavargások miatt is egy igen érdekes korszak, nem beszélve az olasz maffia hozzáállásáról a feketékhez.   

Egyébként  zárójelben mondom, hogy kurva jó film még ebből az időszakból a Spike Lee rendezte Egy sorozatgyilkos nyara, ami ugyan nem a '60-as években, hanem a '77-es nyári nagy zavargás idején játszódik.  David Berkowtiz gyilkosságait dolgozza fel, melyeket  Bronx olasz negyedében követtet el, ezért erős szerepet kap az olasz maffia is a történetben. Ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg a filmet, mert baromi jó kis
"spikeleejoint"!

De vissza a Maffiózókhoz. 

Már a sorozatban is volt néhány flashback Johnny Sopranóról és Tony is rengeteget emlegette az öregét, mint meghatározó férfi és apa modellt Dr Melfinél ( legjobb példa erre az első évad hetedik epizódja, ami elég markánsan bemutatja Johnny boy hogyan is intézte az élet ügyes-bajos dolgait), szóval akár még jó is kisülhet ebből a vállalásból.

Mégis baromira szkeptikus vagyok, mert Tony sokkal magasabbra jutott a maffia ranglétráján, mint apja (erre ő maga utal Dr Melfinél), aki bár rettegett és tisztelt alakja volt a new yerseyi utcáknak, mégis csak megmaradt egy street boss szintjén ellenben Tony a csúcsra ért. Illetve látatlanban is azt mondom,Tony sokkal összetettebb és érdekesebb karakter az apjánál és azoknál az öregebb maffiózóknál, akik a sorozatban is feltűntek, mivel alapvető filozófiai dilemmái vannak, amik az előző generációsoknál valószínűleg nem jelentek meg, vagy nem tulajdonítottak akkora jelentőséget nekik, mint Tony.

Szóval meglátjuk, mindenesetre remélem, hogy nem fogják elkúrni a The Sopranos renoméját egy szarul sikerült mozifilmmel.  


----

felhasznált kép forrása: designobserver.com/media/images/5617-sopranos2.jpg