Nem olyan rossz a Valami Amerika 3, mint ahogy a kritikák állítják!

szmk_valami_amerika_3_5.jpg

A Valami Amerika 3 nem is annyira rossz, mint amennyire a kritikák mondják. Főleg, ha valaki szereti a 45 és 60 közötti pucér férfi seggeket nagy totálban stírölni, mert abból van a filmben bőven ám. Egyetlen kérdés maradt csak bennem így a végére: Csuja Imre vajon használt seggdublőrt?

De komolyabbra fordítva: nem értem a komolykodó és fanyalgó kritkákat a filmről.  Azért mégis csak egy vígjátékról beszélünk és lássuk be, a vígjátékok - legyen az magyar vagy amerikai -  soha sem a politikai korrektségükről voltak híresek. Nem is ez a feladatuk, hanem az, hogy kikapcsolják az embert és röhögjön végre egy kurva nagyot. Sőt az is, hogy viccet csináljon abból is, amiből általában nem illik. Egyébként az első és második rész után mégis mit lehetett várni? Nagy magyar művészfilmet?  

Az emberek nagy része szerintem igényli a hasonló agyatlanságokat és ebben nincs bűn. A bárgyú egyszerű baromságok, amin gondolkodás és jóízlés nélkül lehet röhögni, igenis szükségesek! Néha viccet kell csinálni a terhesség alatt felduzzadt lábakból, a melegekből, a dagadt pucér férfi testekből, a nőkből, a szexizmusból (még ha #metoo, akkor is), a férfiakból, meg satöbbiből. Attól még, hogy tisztelem a melegeket, a terheseket, attól még néha röhöghetek bizonyos helyzeteken. Sőt, biztos vagyok benne, hogy néha a melegek is röhögnek saját magukon, azokon a sztereotípiákon, amik néha  egy-egy helyzetben még akár igazságtartalommal is bírhatnak. Sőt abban is biztos vagyok, hogy kínjukban a terhes nők is kinevetik saját magukat, amikor nem tudnak lehajolni, vagy éppen akkora a lábuk, mint az elefánté, ne adj isten finganak egy kurva nagyot. Merthogy ilyen van és sokszor vicces. 

Van, hogy néha csak humorral lehet feloldani a kínos helyzeteket. Van, hogy néha csak a humor segít kicsit eltávolodni a valóságtól és a hétköznapi szarságoktól, ahol egyre inkább minden mondatra és minden gesztusra kínosan kell ügyelni. Csináltak már viccet temetésekből, öregekből, bármiből. Na és akkor mi van? 

02_1.jpg

És hogy elcsépeltek a poénok, meg nincs semmi eredetiség a filmben? És akkor szintén megint mi van?
Egyrészt az újszülöttnek minden vicc új, ahogy a mondás tartja. Másrészt vannak olyan bevett helyzetkomikumok, amin akaratlanul is elröhögi magát az ember. Igen, például ilyen amikor a böri zuhanyzóban leesik a szappan, vagy kigyúrt, rusnya, benga állatok bújnak női ruhába és énekelnek. És hogy ezt már láttuk ezerszer? ÉS?

A film szerencsére annyit azért megoldott, hogy ne ez jusson elsőnek eszünkbe (feltéve ha nem kondicionáljuk már jó előre magunkat erre), hanem a röhögés. Pedig én is szekptikusként ültem be, és még mondtam is a csajomnak, hogy a faszért kell nekünk ezt a filmet nézni a Legsötétebb óra helyett, főleg hogy megnéztük azt az igazán elbaszott Szabadság ötven árnyalatát is a mút héten. (Mellesleg az a film ezeregyszer kínosabb volt, mint a Valami Amerika 3 még vígjéták kategóriában is).

Stohl Andrásról meg annyit, hogy szerintem jól tette, hogy bevállalta a szerepet. Szerintem kurva jó volt, hogy kifigurázta saját magát. Nem bírom a csávót, mert alapvetően szerintem is irritáló jelenség, de pont ezek azok a gesztusok, mozzanatok, amiért mégiscsak minden faszságát megbocsátja neki az ember hosszú távon. És hogy ez sem volt píszí? Kit érdekel?  

03.jpg

Szóval, aki kicsit ki akar kapcsolni, az bátran vegyen jegyet a filmre, és arra is szarjon magasról, hogy az adófizetők zséje is benne van a "sztárgázsikba". Sokkal szarabb helyre is pumpáljuk a pénzt.  

10/6, ha számokkal is ki kell fejezni az értékelést. 

 

--------

képek forrása: Internet