Bőrpofátlanság? Szerintem nem!

Nem terveztem írni a filmről, de mikor olvastam néhány lehúzó kritikát, úgy gondoltam, mégis megteszem, mert minden hibájával együtt nekem bejött a Bőrpofa. A film fő problémáját legtöbben azzal magyarázták, hogy nem ér fel az eredeti 1974-es klasszikushoz. Ezt alá is írom, midössze annyit fűznék hozzá, hogy nem is kell, hogy felérjem. 

letherface_cover.jpg

Úgy gondolom, hogy az eredeti Tobe Hooper-féle verzió (egyébként producerként a mester keze később is benne volt egy-két remakeben is) egy különleges, megismételhetetlen darab. Egyrészt nehéz körülmények között zajlott a forgatás, vannak olyan improvizációk a filmben, ami egyszerűen véletlenül jött, úgyszólvan a szerencsének (vagy balszerencsének) köszönhető és a 70-es években még nem voltak olyan szinten a speciális effektek sem, mint manapság, ezért sok mindent gógyiból sejtetve kellett megoldani, a vizuális trükkök nélkül jóval több rendezői és forgatókönyv írói bravúr szükségeltetett. Összefoglalva, a körülmények mások voltak és nagyobb kreativitást is követeltek meg az alkotóktól a filmek. Gondoljunk csak a későbbi Alienre, aminek a legnagyobb erénye a sejtetés volt. Másrészt ne felejtsük el, hogy a második résszel már magának Hoopernek sem sikerült megugrania a saját maga által felrakott lécet. A harmadik, negyedik részről nem is beszélve, amit igaz, hogy nem Hooper rendezett, de én személy szerint akkor is többet vártam volna tőlük. Részemről mind a kettő gagyi kategória, inkább röhögtem rajta, mint fostam tőlük. (Lsd. konyhai kötényben bohóckodó Viggo Mortensen).

viggo.jpg

Viggo Mortensen a Texasi Láncfűrészes 3. részében csinos konyhakötényben brillírozik


Ezután még készült három XXI. századi remake/reboot: Texas Chainsaw Massacre [2003], Texas Chainsaw Massacre: The Beginning [2006], Texas Chainsaw Massacre 3D [2013]. Míg az első kettő szerintem egész jól megállta a helyét, addig a harmadik mind történetileg, mind mindenhogy máshogy egy rakás szar volt. Bőrpofa ezen felül még feltűnt a Mortal Kombat X videójátékban is bónusz karakterként, szóval elég sok bőrt lehúztak a szerencsétlen pofájáról.Mindezeket egybevetve a Bőrpofa [2017] szerintem egy kurva jó próbálkozás és nem kell tőle elvárni, hogy felérjen az 1974-es klasszikussal. Tele van jó ötletekkel. Például jó ötlet volt felkérni Alexandre Bustillo-t és Julien Maury-t a  rendezésre. Látszik a brutalitás minőségén és egyes további részeken is a kattantságuk kéznyoma: kezdve az alap nyomasztó hangulattól, folytatva az egyes gyilkosságon keresztül a beteges nekrofílián (vagy pontosítanék, nekrofíliához hasonló jeleneten) át.

letherface.jpg

Sokan lehúzták a forgatókönyvet is, szerintem ezzel sem volt probléma, egy ideig tök jól altat minket (bár azért láttam olyan film plakátot, ami súrolja a spoiler határát), éppen elég ideig húzza a nagy kérdés megválaszolását, miszerint kiből is lesz Bőrpofa. Szerintem Steven Dorff és Lili Taylor játékával sem volt probléma, messze nem sorolnám alakításukat a hakni kategóriájába. Ugyanúgy a többi karaktert alakító színész is megállja a helyét. Személy szerint a kedvencem a Lilly-t alakító Vanessa Grasse volt. 

A legnagyobb kérdésként az merült fel bennem, hogy érdemes volt-e eltérni az eredeti értelmezéstől, miszerint Bőrpofa egy fogyatékos, retardált barom. De ahogy korábban írtam, már annyi bőrt nyúztak le nem csak a filmben feltűnő áldozatokról, de szerencsétlen Bőrpofa karakteréről is, hogy ennyi vérfrissítés nem ártott a sztoriba és nekem belefért. Annak ellenére mondom ezt, hogy személy szerint jobban tetszik az alap verzió, miszerint Bőrpofa IQ-ja inkább a 0-val konvergál. 
A film eredet magyarázata modernebb, sokkal inkább jellemező a XXI. századra, ahol a gyilkosokról mindig be kell bizonyítani, hogy gyermekkori traumák és furcsa véletlenek játékai tették tönkre az életüket és akasztották ki annyira, hogy magukhoz ragadják azt a bizonyos láncfűrészt.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti Texasi láncfűrészest vagy a horror/slasher filmeket! 

------

Képek forrása: Internet 
Videók forrása: Youtube

Ha tetszett, ne felejtsd el like-olni a https://www.facebook.com/efmint/  oldalt, vagy követni a blogot!