Columbo rálép a CIA-s ficsúr tyúkszemére

columbo_main.jpg

5. évad 3. epizód - Személycsere

(Megjelenés: 1975.11.02.)
 
Az előző columboepizódfilóban átfutottuk, hogyan mutatott fuck-ot kedvenc hadnagyunk a pökhendi borásznak, Adrien Carsininek a Vihar egy pohár borban c. epizódban. (Katt a kiemelt részre, ha erről lemaradtál volna és pótolnád.) 

A mai bejegyzéssel felidézzük, mi mód lépett a hadnagy a CIA  prominens, Nelson Brenner tyúkszemére. 

Ennek az epizódnak akad több érdekessége is. Egyrészt rögtön Leslie Nielsennel indít, ami alapján naívan azt gondolhatnánk, hogy majd ő igyekszik túl járni Columbo eszén. De nem. Szegény Frank Drebinnek itt csak epizódszerep jut, helyette Patrick McGoohan viszi a prímet, aki rendezőként is jegyzi a Személycserét. 

Mindkét színész több Columbo részben is feltűnik, szintúgy Val Avery, akinek ezúttal Nielsenhez hasonlóan csak kisebb szerep jutott. (A maguk idejében egyébként nagyon foglalkoztatott színészek voltak az említett urak,ha van kedv katt a kiemelésekre és csekkoljátok IMDB-n őket.)

columbo_indentity_crisis.jpg

Nade félre az okoságokkal, lássuk dióhéjban mi is történik a Személycserében!

Mr Brenner látszólag jól szituált reklámszakemberként éli a felkapaszkodott bugrisok fényűző életét. Szivarozgat, partykat ad, néha beszédeket ír, házi koncerteket szervez és a cselekmény előrehaladtával még attól sem sül le a bőr a pofájáról, hogy megkérdezze Columbot, van - e szivarvágója. A felszín alatt azonban sötét titok rejtőzik, a csillogás csak jól megkomponált fedősztori. Pökhendikénk valójában a CIA operatív tisztje, aki a komplett nyugati parti hírszerzés irányításáért felel.

Hiába a fényűző élet, a változatos feladatok, a hat számjegyű cafetéria, mindez kevés Brenner elvtársnak. Hogy befoltozza a lelkében tátongó űrt, saját szakállára hazaárulósdiba kezd, ha már lúd legyen kövér alapon. Ambíciójának sajnos legelőször Leslie Nielsen karaktere esik áldozatul.
Igen-igen, bizony ő az, aki kb. 15 perc után padlót fog, pedig kár érte, mert kiváló ügynök lehetett volna.

Columbonak persze most  sem kell sok, hogy leessen, ki az, akire rá kellene repülnie, mint a légynek arra a bizonyos gyakran emlegetett fekáliára. Sec-perc becserkészi Brennert, és rátapad. 

Természetesen Brenner is elköveti a Columbo főgonoszok legnagyobb hibáját és először csipszarnak nézi a hadnagyot. Később aztán már bevet mindent: elmaszkírozza magát, identítást cserél, ha kell játsza a bájgúnárt és hazudik mint a vízfolyás. Sőt mikor megérzi, hogy Columbo kezd átlátni a szitán, attól sem riad vissza, hogy bepoloskázza a lakását. Bizony, a lakását! Borzasztó belegondolni, hogy Brenner valószínű nem átallott belehallgatni, hogyan becsmérli Columboné a hadnagy agyonhasznált ballonkabátját, végzi dolgát a kerti fajanszon, vagy zsörtölődik a szivarcsikkek miatt.  


columbo-identitycrisis-tape-01.jpg
De hiába a sok cselvetés és fondorlat, a tirpák CIA-s így is rábaszik. Columbot egyrészt nem ejtették a feje lágyára, másrészt jobban kiképezték a rendőrtisztin, mint ezt a faszt a CIA-s gyorstalpalón. Felesleges a sok dolgozó szoba falára kiszögelt felvágós kirakat diploma, Columbo intelligenciája kenterbe veri a műmájerséget. A hadnagy olyan mélyen kukkant be a rendőrségi kolonoszkóppal Brenner valagába, hogy magának a Központi Hírszerzés egyik fő fejesének kell a langley-i főhadiszállásról a ficsúr segítségére sietni és szépen kérni Columbót, ugyan legyen már kedves kimászni szeretve tisztelt kulcsemberének valagából. 

Columbo ennek hatására leszáll Brennerről és új vizekre evez? Befosik a nagyfejű CIA góré virginai ékesszólásától? A nagy lófaszt! 

Őt ekkora már rég elkapta a Nagy fehérekre (Charcharadon carcharias) jellemző zabálási düh. Az üvegszem előtt délibábként sejlik fel a majong-buzi bugris csíkos pizsamában, füleiben pedig a Brenner csuklóján kattanó bilincs hangja játszik kis éji zenét! 

Nem akarom lelőni a fő poént, de azért annyit elárulhatok, hogy megint csak pár banánhéj kell ahhoz, hogy a gyilkos ánusza lassan de biztosan csússzon rá Columbo síkosítót hírből sem ismerő falloszára. Végül Brenner számára is  fájdalmas és nyolc napon túl gyógyuló a rektális felismerés: Columbo győz, mindig, minden körülmények között!

Ez a gyilkosság is tökéletes lehetett volna, ha nem Columbo körzetében követik el!

 Kedvenc jelenetem: Amikor Columbo a gyilkosság helyszínéről abba a  bárba siet, ahol utoljára látták élve az áldozatot. Itt teljesen leesik az álla a bártáncosnőtől, aki úgy riszálja a valagát, hogy a hadnagy nem győzi balonkabátjával eltakarni hirtelen jött erekcióját!

avery-identity-2.jpg


-----
Képek forrása: Internet 
Videók forrása: Youtube

Ha tetszett, ne felejtsd el like-olni a https://www.facebook.com/efmint/  oldalt, vagy követni a blogot!