A jedi mítosz méltó folytatása

star-wars-the-last-jedi.jpg

 

Mindig kétesélyes hozzányúlni egy olyan kaliberű mozihoz, mint a Star Wars. Főleg azoknak szorulhat ökölbe a gyomra egy-egy új rész/kísérlet bejelentésének hallatán, akik az  Új Remény - A birodalom visszavág - A jedi visszatér triológián nevelkedtek.

Az előzményfilmek (Baljós Árnyak - A klónok Támadása - A sithek bosszúja) nekem inkább elvettek a mítoszból, mint hozzátettek, ezért elég szkeptikusan álltam a folyatatásokhoz. A 2015-ös Ébredő erő és az azt követő Zsivány egyes kapcsán már felcsillant némi remény, hogy nem csak újabb bőröket lehet lehúzni a Star Wars világról, hanem érdemben is hozzá lehet tenni valamit a történethez. Az utolsó jedik pedig végképp meggyőzött, hogy van értelme a folytatásoknak.

A VIII. rész egyszerűen zseniális lett.

Ritkán szoktam ilyen nagy szavakat használni, és a filmélmény is még igen friss, hiszen pár órája  jöttem ki a moziból, de egyszerűen lenyűgözött a megvalósítás, a látvány és a történet is. De miért is szállt le rám ilyen pofátlanul gyorsan a rózsaszín köd?

star-wars-rose.jpg
Elsősorban a karakterek miatt. A főbb szereplők jellemének eszméletlen jó fűszert adtak a készítők. Ez a fűszer pedig a vívódás, másnéven a kétség, másnéven a bizonytalanság. Kivétel nélkül mindenki tele van kétellyel: Kylo Ren, Rey, Finn, Poe Dameron de még maga Luke Skywalker is küzd saját félelmeivel, gyengeségével. Minden egyes karakternek van valamilyen kisebb vagy nagyobb űr a jellemén, ami komoly döntési pont elé állítja a történet során. Ez alól a jó oldalon harcoló mellékszereplők sem kivételek. Köztük is előfordulnak olyanok, akiknek dönteniük kell, hogy képesek-e meghozni az ügyért akár a legnagyobb áldozatot is.

Külön tetszett, hogy bizonyos magyarázatok nincsenek túlspilázva. Nincsen minden a Skywalker mítosz köré felhúzva, felsejlik az árnyéka a lehetőségnek, hogy talán ugyanúgy, ahogy Anakin Skywalker idején, előfordulhat, hogy a senkikből, a szabálytalanból lesz a legfontosabb szereplő a galaxis történelmében, nemcsak a kiválasztott vérvonal az, ami számít (mint ahogy az a Skywalkerek történetére/legendájára fel volt húzva az első 6 részben).

Kylo Ren figurája is sokkal érdekesebb, színesebb ebben az epizódban, mint az előzőben volt. Adam Driverre mostmár azt mondom, hogy a legjobb választás volt erre a szerepre. Sokkal jobb választás, mint annak idején Hayden Christensen Anakinéra. Nagyon illik rá a bizonytalan, megtört lelkű, sértődött, világra teljes szívből haragudó, gyűlölet átjárta gonosz karakter. Sokkal mélyebb, összetettebb személyiség és sors bontakozik ki a VII. részben látott dühös tinédzserhez képest. Sikerült elérnie a készítőknek azt, hogy ne úgy tekintsek rá, mint egy dühös hipszterre, hanem inkább, mint a nagy elvárások és a sors súlya alatt összeroppant, elbukott családi fekete bárányra.

Annak ellenére, hogy néha azért még emlékeztet a fiatalkori Marilyn Mansonra, nagyon jó munkát végzett Driver Kyloval. Hiába na, nem könnyű a feladat. Darth Vader unokájaként nem könnyű letenni valami maradandót a Birodalmi design-asztalra.

star-wars-portfolio-06-2017-ss14.jpg 
Azt viszont kicsit sajnáltam, hogy a sötét oldalon sokkal kevesebb volt a nagyobb volumenű szereplő, mint a lázadóknál. Gyakorlatilag Kylo Renen és Hux tábornokon kívül nagyon kevés szereplőnek ismerhetjük meg mélyebben a jellemét. Talán rajtuk és Snokon kívül mindenki más csak biodíszlet még Phasma kapitány is. A lázadók oldalán sokkal több az érdekes karakter, akikkel a néző azonosulhat.

Itt jegyezném meg, hogy sokkal többet szerettem volna megtudni Snoke-ról mint amit a VIII. rész megmutatott. Érdekesebb annál a karakter, mintsem hogy ennyivel elintézzék a bemutatását. Remélem, hogy a következő részeben/részekben vagy esetleg egy spin offban megtudhatunk részleteket arról, hogy ki a halál ez a szarkavaró, rusnya és büdös pofájú legfőbb vezér. Sőt a Benicio Del Toro által megformált DJ-ből is többet akarok. Még, még, még infókat!!!

snoke.jpg

Magáról a történetről nem szeretnék sokat mondani , nehogy esetleg valami spoiler kerüljön a gépezetbe, ezért csak néhány szó virágnyelven. Szerencsére a kellő helyen vannak elhelyezve a kellően váratlan csavarok a filmben. Vannak bátor húzások, bátor húzásnak látszó húzások, amiből aztán gyorsan kihátrálnak a készítők és vannak kiszámítható dolgok is.

De még akkor is, ha vannak kiszámítható dolgok, szerencsére a történet és a látvány annyira magával ragadó, hogy az ember nem is matekozik a film alatt, egyszerűen csak hagyja magát sodródni az árral. A sztori egyébként elég sok szálon fut, sok helyszínre kalauzol el. A bő két és fél óra alatt tényleg kapunk mindent, ami szemnek és szájnak is ingere. A készítők nem spóroltak a látvánnyal és a helyszínekkel sem: ellátogatunk Luke szigetére, nyomulunk egy sort az űrben, leszállunk új bolygókra és még kapunk egy kis szippantást abból is, hogyan kaszinóznak a birodalom legnagyobb fegyvernepperei a galaktikus Las-Vegasban. 

Külön megható volt látni Carry Fisher játékát annak tükrében, hogy mindenki all time favorite űrhercegnője 2016 decemberében elhunyt. De ennyit erről, ne is menjünk bele mélyebb érzelgésbe, mert a lényeg, ahogy a bevezetőben írtam, hogy Az utolsó Jedik zseniális.

Zseniális, mert egyszerre tud marandó élményt adni mindenkinek. Egyrészt azoknak a hozzám hasonló arcoknak, akiket a Star Wars univerzum A jedi visszatér vagy A birodalom visszavág alámondós szinkronos VHS változával szippantotta be, de azok az új generációs fanok is megtalálhatják a számításukat, akiknek már az első három rész, vagy a 2015-ben, 2016-ban megjelent új részek számítanak etalonnak. Sőt, az is nagyon jól jár, aki ezzel a résszel csöppen bele a világba (bár ehhez nagyon jól időzítve kell betölteni a 12-13-at).

Összefogalásként azt tudom mondani, hogy tényleg kiválóan viszi át a Star Wars sagát a VIII. rész a XX. századból a XXI. századba. Személy szerint ezért én kurva hálás vagyok, mert tényleg gyerekkorom egyik ékköve a Csillagok háborúja. Mindenkinek javaslom, próbálja megnézni a filmet még Karácsony előtt. Bár Yoda ebbe biztosan bele kötne: No! Try not. Do, or do not.There is no try. Szóval irány a mozi!

ll.jpeg

 

Végezetül pedig aktuális szavazásunk (vagy savazásunk) mi másról is szólhatna, minthogy szerintetek is kiköpött mása Kylo Ren fizimiskája a 90-es években feltörekvő Marilyn Manson pofazacskójának???

mm_kr.jpg

 

------

A képek forrása: az Internet sötét bugyrai, nagyrészük pedig a konkrétan a Vanity Fair honlapjáról. 

Ha tetszett a poszt, akkor kérlek ne felejtsd el lájkolni a Facebook oldalam, de ha tele a tököd az ilyen pusholással, azt is megértem. 

https://www.facebook.com/efmint/