Szkeptikusként vajon kire szavazhatnék 2018-ban?

magyar_zaszlo.jpg

Közeledve az év végéhez, az embernek görcsbe rándul a gyomra attól, hogy ki a francra szavazzon majd a választásokon jövőre? Merthát felelősen gondolkodó (legalábbis megpróbáló) állampolgárként azért mégis illene valahova leadni a voksot. Ha másért nem, akkor legalább azért, hogy valakinek vagy valakiknek bizalmat szavazzon az ember.


És pont ezzel a bizalommal van a problémám. Olyan valakit vagy valakiket szeretnék felhatalmazni arra, hogy képviseljék az érdekeimet és a közösségem általam vélt érdekeit, akikben megbízom. Tudom, naiv álláspont, de hát mit tegyek, naiv vagyok. Abban viszont nem, hogy sajnos ez a bizalom egyáltalán nincs már meg bennem egy párt vagy miniszterelnök jelölt felé sem. 

Lehet, hogy azért, mert öregszem (és az is lehet, hogy tulajdonképpen ez mindig is így volt, csak én értettem meg mostanra), egyre inkább úgy látom, hogy a politikai ideológia, vagy politikai vízió tulajdonképpen pont olyan termék, mint egy szappan, egy alsógatya vagy egy mentolos cukorka. Egyszerűen el kell adni. Csinálni kell felméréseket, meg kell nézni, éppen mi az aktuális trend, világtrend, mi a könnyen eladható és ehhez képest kell felépíteni az üzeneteket. Lehet választani a haladást a fősodorral, meg lehet előre gondolkodni és alternatív véleményt megfogalmazni. Kijelöli az ember a célközönséget, eldönti hova pozícionálja magát, aztán hadd szóljon. Szóval az egész egy profi marketing gépezet, amit a terepen profi értékesítőknek kell működtetni. 

A politikusok pedig tulajdonképpen az én szememben nem mások, mint értékesítők. Salesmanek, akiknek egy a lényeg, hogy hozzák a számokat a cégnek (párt)és saját maguknak is, hogy jó vastag legyen a jutalék hó végén a borítékban. Felvesznek különböző szerepeket: bölcs apa póz, reformer póz, Krisztus póz, liberális póz, forradalmár póz, konzervatív póz, családbarát póz, keresztény póz, ateista póz, meg sorolhatnám. Aztán mindenki válasszon belőle kedvére, ízlésére meg a felméréseknek megfelelően egy testhezállót. Mivel minden eladható, az ellentmondásos szerepek sem problémák egy karakteren belül, csak jól kell kommunikálni. 

Az az igazság, hogy mindent csak jól kell kommunikálni, ami mögötte van, a tények, az mind másodlagos. Az embernek nincs ideje, hogy elmenjen minden kórházba, elolvasson minden jegyzőkönyvet, határozatot, jogszabályt, hírt, történést, ott legyen minden megbeszélésen, nyílt napon, fogadóórán. Nem tud minden eseményt naprakészen követni. Egyszerűen csak annyit tud tenni, hogy figyeli a híreket. Jobb esetben elnéz egy-két fórumra. De ott megint mit fog látni? Azt, hogy kézzel-lábbal próbálják eladni neki a szart. 
Gond egyébként, ha valaki el akar adni valamit? Nem, amíg nem szart akar eladni. Nem gond egészen addig, amíg hisz abban, amit kínál és aszerint is él, na meg tudja hol vannak a határok. Az sem gáz, ha próbál arra törekedni, hogy igazat mondjon amennyire lehet. Ne a pártjához vagy egy ideológiához legyen lojális, hanem a közösséghez, amit képvisel. Tudom, naiv elvárás, de én továbbra is naiv vagyok. És szavazni mégis csak kell, annak ellenére, hogy az emberben ott vannak a kételyek. 


Kinek higgyek?

Hamarosan ezerrel beindul a kampányidőszak, ami valószínűleg jó kis háborús hangulat lesz. Élet-halál harc, amibe minden eszköz bele fog férni. Ilyen viszonyok között kinek higgyek majd, kinek szavazzak bizalmat? 

Higgyek a Fidesznek? Két ciklust lenyomtak, és személy szerint nekem nem tetszik az eredmény , nem tetszik az irány, és nem tetszik a megkérdőjelezhetetlenség filozófiájuk sem. Nem tetszik, hogy mindig valaki más a hibás, mindig valaki ellenség. Gáz, hogy lehet 8 év után "elmúltnyolcévezni" úgy, hogy nem az elmúlt nyolc évre gondolnak alatta, hanem az az előttire. És akkor a sorosgyörgyölésről nem is beszéltünk. Orbán Viktor személyében pedig akarjak egy új apát magamnak, aki eldönti, mi a helyes és mi a helytelen? 

Higgyek az MSZP-nek? Hogyan higyjek egy olyan pártnak, ami tulajdonképpen a saját múltjának illuziójából akar megélni. Annyi, de annyi gyomrost vitt már be magának, amiből fel se lehet állni, vagy ha igen, akkor is csak annyira, hogy méltósággal, saját lábon távozzon a színpadról. Súlytalanok, karaktermentesek és annyira elbaszták, hogy azt már szerintem nem lehet visszacsinálni.

Higgyek a DK-nak? Hogyan? Ugyanaz a hergelés megy, mint a kormány oldaláról, csak más az ízlés, de a stílus az dettó egál. Gyurcsány Ferecnek pedig mit tudnék elhinni? Innen a szobából nézve Ő számomra az értékesítési menedzser prototípusa. Még arra is képesnek tartom, hogy a megrágott paradicsomot friss zöldségként sózza rám és még én érezzem magam megtisztelve.

Higgyek az Együttnek? Fogalmam sincs róluk. Hogy valójában mit képviselnek azon túl, hogy a kormányváltást. Egyedül Juhász Pétert látom mozgolódni, de amikor látom/hallom a megmozdulásait, valahogy őt sem érzem olyan valakinek, akit nyugodt szívvel kérnék meg, hogy figyeljen a cuccomra, amíg elugrok pár percre a mosdóba. 

Higgyek a Momentumnak? Nem igazán szeretnék. Jó ötletnek tűnt a mozgalom, de valahogy mégis az jön le, hogy ugyanazok, mint a Fidesz '89-ben. Rástartoltak egy történelminek tűnő lehetőségre, megéreztek valami űrt, amit be lehetne tölteni, csak nem tetszik, ahogy próbálják betölteni. Míg a Fidesznek sokkal inkább körülhatárolt ellenfélképe volt és sokkal inkább adott volt a tendencia, ami mentén mozoghattak (lsd. kommunizmus/Oroszország vs. kapitalizmus/Nyugat, USA nagy történelmi csatája), haladni tudtak egy valós perspektívát jelentő közhangulat mentén az akkori világtrenddel, addig a Momentumnak nincs meg ez az előnye. Később meg kell nekem, hogy kinőjjék magukat egy Fidesz 2.0-vá? Személy szerint nem.  

Higgyek a Jobbiknak? Hogyan tudnék hinni olyan pártnak, aki ekkora pálfordulásra képes a hatalom megszerzéséért? Rögtön felvetődik bennem a kérdés, hogy akkor a hatalom megtartásáért vajon mire lesznek képesek? Kösz, de kösz nem. 

Higgyek az LMP-nek? Talán, ha nagyon muszáj választani, fenntartásokkal megpróbálok. Szél Bernadett még szimpatikus is, érdekes lenne kipróbálni egy női miniszterelnököt. Anno nagyon odáig voltam az LMP-ért mikor megalakultak. Gomdoltam, végre egy mértékadó, normnális párt (amennyire egy politikai párt normális lehet), aztán sikerült bemutatniuk pár olyan bukfencet, ami sikeresen elbizonytalanított. 

Szóval, nem könnyű eldönteni, kinek hihet az ember. Főleg akkor, amikor reklám szlogenekkel és a végtelenségig leegyszerűsített fekete-fehér magyarázatokkal kommunikálnak a pártok.  

De a választásokig még szerencsére van idő. Lehet gondolkodni, morfondírozni meg ilyesmit. Legfeljebb elmegyek és egy nagy szomorú szmájlival jelzem, hogy nem lustaságból nem voltam itt, eljöttem, és megpróbáltam. Csak nem sikerült.  

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://unalomfilozofiak.blog.hu/api/trackback/id/tr3613300953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdasagi 2017.11.19. 17:10:36

Teljesen jó elemzés. Én azért beemelnék még egy gondolatot: majd arra szavazz, aki esélyes, hogy a mostani ámokfutásnak véget vessen és megbüntesse a gazfickókat, különösen a tolvajokat.

Ha erre a Jobbiknak van esélye, hát akkor rájuk kell szavaznunk. De ennek a gyűlöletkeltésnek, rablásnak és nemzetvesztésnek, ami most zajlik, annak mindenáron véget kell vetni. Jobbik, LMP, Kétfarkú Kutya Párt - nekem mindegy. Csak váltani végre.

chrisred 2017.11.19. 17:11:03

Nagyjából az a kiindulópontom, mint a posztolónak. Senki nem érdemli meg a szavazatomat, senki nem érdemli meg a közhatalom gyakorlását. De mivel megakadályozni nem tudom, csak arra mehetek rá, hogy a lehetséges legnagyobb hatalomkoncentrációt akadályozzam meg. Arra meg csak a Fidesznek van esélye, tehát azt kell választanom, aki a legrosszabb a Fidesz számára.

Hortenz 2017.11.19. 17:40:29

Kedves poszter!
Egy kádárista lusta fasz vagy, aki tálcán szeretnéd kapni a kánaánt. Mindenki hülye, te meg vagy az áldozat. Van egy rossz hírem. A demokráciáért meg kell dolgozni neked is és mindenkinek egyenként, az egész társadalomnak. De persze ehhez senkinek nincs kedve.
Vannak pártok, az itt felsoroltak között is, akik közösséget próbálnak építeni, a belüket kidolgozzák, némelyeknek magánéletük sincs, mert mindenüket feláldozzák. De csak apátiáva, közönnyel és ilyen undorító cinizmussal találkoznak, amit te most idehánytál.
Javaslom keresd meg a lakóhelyeden a legközelebbi ellenzéki párt irodáját és nézd meg milyen munkát végeznek az aktivistákkal együtt. Lehet, hogy leesne, hogy nem elég a sültgalambot várnod.

sumes67 2017.11.19. 17:40:38

@nemecsekerno_007: 7évük volt az átalakitás elkezdésére, szartak rá, nem érdekük. Ha valami érdekük, 3 nap alatt törvény kreálnak, az oktatás, az egészségügy nem az.

efmint 2017.11.19. 17:44:44

@Hortenz: A kommentednél már rezgett a lécc. Legközelebb a "kádárista hülye fasz" -t meg hasonlókat hanyagold kérlek.

sumes67 2017.11.19. 17:46:28

@chrisred: pontosan! Több ismerős azt mondja, országoson lmp, helyi szinten akár a jobbik is, csak bele tudjanak köpni a fideszlevesbe. Ez nekem is megfelel, csak kétharmad ne legyen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 17:55:24

@sumes67:

" helyi szinten akár a jobbik is"

@vajdasagi:

"Ha erre a Jobbiknak van esélye, hát akkor rájuk kell szavaznunk."

Hol vannak már azok az idők, amikor a ballib ellenzék a náci Jobbiktól meg a Jobbik irányította Gárdától rettegett. :

D@kopasz barmok mindenhol:

"Talán szeretnéd, ha a te pártod jelölné az ellenzék miniszterelnökét is?"

Hááát, a TE töketlen pártod még egy ME-jelöltet sem képes állítani... :DDD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 18:00:52

Tényleg érdekes, hogy egyesek még a nemrég a "nácifasiszta antiszemita putyinbérenc simicskacsicska" jelzőkkel illetett Jobbikra is hajlandóak lennének szavazni, csak hogy megbuktassák Orbánt.

Nagyon kell nektek egy ANTISZEMITA és NÁCI párt a hatalomba? Tényleg elment az eszetek? Vagy a hatalomért mindent?

El tudjátok képzelni, mit szólnának ehhez Brüsszelben?

Az Ellenálló 2017.11.19. 18:10:28

"Főleg akkor, amikor reklám szlogenekkel és a végtelenségig leegyszerűsített fekete-fehér magyarázatokkal kommunikálnak a pártok."

Mivel az átlag választó alulinformált és igazából nem is érdekli a politika, így amennyi eljut hozzá az csak az ilyen rövid szlogenek. A legnagyobb választói réteg ilyen, nem érdekli őket a pártprogram s egyebek.

vwxyz 2017.11.19. 18:15:11

@efmint: "Megyek is és felpofozom magam."
Azt is lehet, de a lényeg, hogy próbálj meg döntést hozni! Ne a tökéletest keresd, hanem azt, ami neked a legjobb/legkevésbé rossz.

vwxyz 2017.11.19. 18:17:38

@A tudomány sosem téved!: "De talán ezért, mert az ellenzéknek ez a "program"ja:"
A szélsőjobbtól a szélsőbalig mindenkinek ugyanaz a programja? Nem olvastál túl sok origót?

chrisred 2017.11.19. 18:23:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezekben manapság már elég nehéz felülmúlni a Fideszt (nacionalizmus, fajvédelem, hataloméhség).

Jossarian 2017.11.19. 18:23:25

Teljesen mindegy kire fogsz szavazni. A politikusok az emberek kepviseloi, amikor oket nezitek tukorbe neztek. Ti vagytok a politikusok

sumes67 2017.11.19. 18:24:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem fognak nyerni. Csak árnyalni fogják a fidesz győzelmet.Nekem ez elég, ha ez van, a mozgástér ennyit enged. És azért, mert lefutottnak tűnik, nem fogok otthon maradni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 18:35:14

@chrisred:

Szóval azt állítod, hogy a Fidesz antiszemitább a Jobbiknál? Azt mondod, hogy akár egy antiszemita pártot is hajlandó vagy hatalomba segíteni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 18:35:17

@chrisred:

Mellesleg nem az számít, hogy a Fidesz _esetleg_ nácibb és antiszemitább a Jobbiknál, bár persze ez sem igaz. Hanem az, hogy hajlandó vagy hatalomba segíteni egy NÁCI és ANTISZEMITA pártot.

Nem akarok veled személyeskedni, ezért általános értelemben kérdezlek: szerinted nem náci és antiszemita-e az az ember, aki egy náci és antiszemita pártot segít hatalomba?

conmorientes 2017.11.19. 18:38:20

Teljesen igaz, jól látod értelmes embernek ebben az országban különösen, de azt gondolom ma már egyetlen országban sincs olyan valós alternatíva amire szívesen adná a voksát.

Ezért gondolom azt hogy alapvetően szakítani volna szükséges a jelenlegi rendszer egész népképviseleti alapgondolatával, mert ahogy írod az kizárólag és vegytiszta marketingstratégia mindenféle cél, vagy tartalom nélkül, kizárólag önérdekű csoportok személyes felemelkedésének, boldogulásának céljából.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 18:41:34

@sumes67:

És ha a Jobbikra le szüksége a baloldalnak ahhoz, hogy Orbánt megbuktassa és kormányt alakítson? 1994-ben is összeállt az MSZP az legelvetemültebb ellenségével, a szadesszal a hatalomért. Gondolod, hogy most nem tennék meg, ha ezen múlna a hatalomra jutásuk?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 18:41:47

Már látom lelki szemeim előtt a nyugati lapok főcímeit:

A náci párttal alakít koalíciós kormányt a demokratikus baloldal Magyarországon!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 18:44:48

@conmorientes:

"Ezért gondolom azt hogy alapvetően szakítani volna szükséges a jelenlegi rendszer egész népképviseleti alapgondolatával"

Szóval pfúj demokrácia? Jöjjön a diktatúra

Jó hírem van számodra: Sokak szeritn már most is diktatúra van, nyitott kapukat döngetsz.

atomic power 1986DucaDuca 2017.11.19. 19:02:11

2018-ban vagy győznek a jelenlegi kormamypartok vagy egy rendkivül kockazatos, instabil időszaknak nezünk elébe.
Ugyanis az ellenzék ideologiailag, programokat tekintve annyira heterogén, hogy ezek egymast kioltó tenyezők. Nemetorszagban kisebb a különbseg a pártok között, megis "vért izzadnak", hogy kormany tudjanak alakítani. Ezt az ottani gazdasag meg elbírja, nalunk a befektetök sokkal erzekenyebbek egy ilyen helyzetre. Mivel a győztes partok nehezen tudnanak együtt kormanyozni, uj alasztasokat kellene kiírni, amit nagy valószinüseggel a jelenlegi kormanypartok nyernének, akar nagyobb aranyban is. Ugyanis az előzőleg hatalomra került partok gyorsan erodalodnanak, elvesztenek maradek hitelüket a kormamyzoképesseget illetően. Kérdes: megeri-e ez a "vargabetű"?
Abból a szempontból igen, hogy az ellenzek romjain uj, talán hiteles partok születnének, minden mas szempontból katasztrofalis lenne, mert egy ujabb lepcsőfokkal lejebb lepnenk versenytarsainkhoz kepest.

sumes67 2017.11.19. 19:04:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tegyük fel, igy lesz. Mit fognak csinálni? Törvényeket hoznak majd, ami sérti egyes emberek érdekeit, a haza érdekeit? Vagy keresztülnyomnak minden nekik tetsző dolgot, oligarhák izlése szerint? Megpróbálják bebetonozni a hatalmat? Meghagyják az évszázados elavult oktatást? Bobpályát épitenek minden domboldalba? Mit tennének?

Jossarian 2017.11.19. 19:14:40

Most latom, hogy cenzurazott blog ahol a blogger a sajat hangjat szereti hallani... Ertem

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 19:34:37

@sumes67:

Ja, hogy téged nem zavarna, ha a nemrég még a nácifasiszta antiszemita Jobbikkal riogató "demokratikus baloldal" koalícióra lépne a nácifasiszta antiszemita Jobbikkal?

Hát, annyi szent, hogy nem vagy finnyás.

Jossarian 2017.11.19. 19:37:25

De az elso hozzaszolasom eltunt, igazsagbajnoka? Es meg en legyek kulturaltan megszolalo uriember mikor velemenyem van??? Veletek szemben???

efmint 2017.11.19. 19:43:05

@Jossarian: Ha hiszti helyett picit feljebb görgetsz máris megtalálod az első hozzászólásodat is.

Jossarian 2017.11.19. 19:53:14

Hisztizni jo:D kosz az utmutatot

ulpius66 2017.11.19. 20:00:49

"Bárkire szavazol, szar marad az életed!"

A párja:

"Minden hatalmat senkinek!"

ulpius66 2017.11.19. 20:04:43

Egyebekben meg a szavazás TITKOS!

Becsukod, pluszban eltakarod a szemed és ikszelsz egyet a szavazólapon!!!!!!!

Ez az igazi titkos szavazás! Még te sem tudod kire szavaztál.....

ulpius66 2017.11.19. 20:10:07

F. mint Ferenc! (vagy valami ilyesmi....)

Milyen változást vársz a kormányváltástól saját, illetve a családod életében?

Megnézed a várakozásaidnak melyik párt ígéretei felelnek meg leginkább, és arra savazol!!!
(az pedig kevés, hogy bárki, CSAK NE A PATÁS!!!!!)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 20:16:50

@ulpius66:

"Megnézed a várakozásaidnak melyik párt ígéretei felelnek meg leginkább, és arra savazol!!!"

Ígérgetni bárki tud bármit, nekem az illető párt hitelessége, szavahihetősége, eddigi múltja is számít. Ezért a mostani ellenzéki pártok közül egyik sem jöhet szóba.

ulpius66 2017.11.19. 20:22:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Na, akkor mi alapján válasszon szerencsétlen ballibsi?

ulpius66 2017.11.19. 20:31:17

Abban persze igazad van, hogy a ballibsik 99%-nak tök mindegy, hogy kire savaz, csak bukjon a PATÁS!!!!!!!

Ezek majd mindegyik körzetben megkapják majd az ukázt, hogy kire is kell szavazniuk, és arra savaznak!
(nyilvánvalóan minden "értékek mentén szavazunk" lózunggal szemben....ha a megállapodás JOBBIK-os jelöltet hoz akkor arra savaznak, ha DK-s jelöltet akkor arra savaznak, nekik mindegy.....)

Na, most itten van a maradék 1% ballibsi savazó, aki TÉNYLEG valamilyen érték mentén kíván SAVAZNI..... na most ők kibaszott nagy szarban vannak!!!

ulpius66 2017.11.19. 20:44:17

Persze ahogy az ember olvasgatja a Heller Ágicát, aki minden követ megmozgat azért, hogy a ballibsik fogjanak össze a JOBBIK-kal, egyre inkább az az ember érzése, hogy az 1%-al is túl nagy számot mondott!!!

Szinte az összes ballibsinek tök mindegy kire savaz, csak a patás bukjon!
(egyebekben MINK (mármint Fidesz-szavazók) SEM VAGYUNK JOBBAK!!!!!!!!!!! ... A PATÁS BÁRMIT CSINÁLHAT, BÁRMI KIDERÜLHETNE IS RÓLA, AKKOR IS RÁ FOGUNK SAVAZNI!!!!)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.11.19. 21:03:38

A nem szavazás egyáltalán nem ördögtől való. Érveimet az alábbi írásban szedtem össze (ami téged érint az a két utolsó bekezdés):

liberatorium.blog.hu/2014/03/30/ne_szavazz_414

chrisred 2017.11.19. 21:14:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mármint hogy szerintem fajvédők és nacionalisták azok, akik a Fideszt hatalomba segítették?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 21:19:41

@chrisred:

Nem vagy te hülye, érted, mit írok. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.19. 21:34:40

@ulpius66:

"(egyebekben MINK (mármint Fidesz-szavazók) SEM VAGYUNK JOBBAK!!!!!!!!!!! ... A PATÁS BÁRMIT CSINÁLHAT, BÁRMI KIDERÜLHETNE IS RÓLA, AKKOR IS RÁ FOGUNK SAVAZNI!!!!)"

Miért, tudsz nála jobbat? Vagy - viszonyítási pont dolga - kevésbé rosszat?

A vállalati adócsökkentésekkel, a családbarát intézkedésekkel (családi adó, gyerekek utáni kedvezmények, CSOK stb.), Paks 2 elindításával, a migráció helyes kezelésével (a plakátos túlkapások ellenére is) nálam a Fidesz elérte, hogy nagyon nagyot kellene rontania ahhoz, hogy ne rá szavazzak.

Biztos lehetett volna sokkal jobban is csinálni, de utólag mindenki okosabb. Vagyis dehogy, a baloldali pártok láthatóan utólag sem okosabbak. :D

Deep State 2017.11.19. 21:38:07

Szavazz abból a 4-5 nem radikális pártból valamelyikre melyek európai demokratikus jövőt akarnak. A legjobb volna közülük az, amelyik még nem volt kormányon, ellenben egyre erősödő 6-8 százalékot tud maga mögött és még nem rontotta le a saját hitelét. (Megjegyzés: nagyon idegesítő ez a betűtípus, amit használsz.)

morph on deer 2017.11.19. 22:17:07

A Kétfarkú Gyurcsány Viktor a legjobb választás, aki szerint Momentán Lehetne Más a Politika, de még Együtt sem tudjuk eldönteni, hogy folytassunk-e Párbeszédet a Jobbikkal egy Modern Magyarországért!
Szigorúan Liberális nézőpontból persze...

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.19. 22:17:26

szerintem az LMP abszolut vallahato. sok ellenervet nem tudnek mondani ellenuk. akiben van barminemu feleossegerzet a demokracia irant, az nem szavaz a fideszre. a magukat demokratikus eroknek nevezo partok nem demokratikusak, nevetseges. Es most komolyan van meg ebben az orszagban valaki, aki komolyan hisz a kormanyvaltasban? Marad a karmentes, szavazz az ujabb ketharmad ellen.

Én de genere Mi 2017.11.19. 23:17:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jobbat? Sőt, sokkal jobbat? Bármikor: A Kétfarkú Kutya Párt!

Miután kormányra jutásuk után hivatalos fizetőeszköznek azonnal bevezetnék a rubelt (ezt pártelnökük nyilvánosan kijelentette, megígérte), egyetlen öntudatos Fidesz vagy Jobbik szavazónak sem lehet semmi kifogása ellenük!

Nekem, örök függetlenként, meg bőven elég ok az örök élet és az ingyen sör. Főleg, ha külpolitikájuk - lásd a neked oly kedves V4-es irányvonal - a mihamarabbi perszonálunió a dús habú, jól komlózott Csehországgal, ahol ráadásul az ingyen sör Áfája is jóval kisebb!

sumes67 2017.11.19. 23:17:42

@mathuska: Így, ahogy írod, kármentés! Mellesleg beleköpni a patásék levesébe, .....de várom....

chrisred 2017.11.20. 05:26:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, hogy értem, mit írsz. :) Csak annak nincs jelentősége, mert a Jobbik már elvesztette azt a történelmi esélyét, hogy elsőként képviseljen kormányerőként szélsőséges és agresszív gondolatokat. A Fidesz ellopta tőle a showt, a deviáns szavazóinak jó részével együtt.

DFK 2017.11.20. 08:05:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha a baloldal lép kormányra a nácikkal, azzal nem lesz bajuk ,lásd korábban Szlovákia.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.20. 09:26:07

@chrisred:

"a deviáns szavazóinak jó részével együtt."

Kétmillió magyar embert deviánsnak nevezni azért túl erős, nem gondolod? Még akkor is, ha a szó eredeti, már nem használt jelentése szerint igazad van, hiszen eltérnek az általad preferált vonaltól.

De nem is ez a lényeg, mindegy, mit lopott vagy nem lopott el tőle a Fidesz. A lényeg az, hogy a "demokratikus baloldal" ill. annak szavazói hajlandóak lennének kormányra szavazni a nácifasiszta és antiszemita Jobbikot. Magyarázhatod és szépítheted, de ezt a tényt nem tudod letagadni.

Aki meg összeáll egy náci és antiszemita párttal, aki egy náci és antiszemita pártra szavaz, az maga is náci és antiszemita, hiszen támogatja ezeket az ordas eszméket, amelyek összességében tíz-, ha nem százmilliók halálát okozták. Gondolj Auschwitzra, gondolj Radnótira és Szerb Antalra, gondolj a hatmillió zsidóra, majd tedd fel magadnak a kérdést: akarod, hogy egy ilyen párt segítségével, sőt akár részvételével alakuljon meg Magyarország úl kormánya?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.20. 09:26:17

@DFK:

Na igen, a demokratikus baloldali érintése is már egy panacea, sőt egyenesen felér egy megváltással: megtisztítja a Jobbikot bűneitől, szalonképessé teszi a nácizmust és az antiszemitizmust.

GyMasa 2017.11.20. 19:25:04

@mathuska:
...szerintem az LMP abszolut vallahato. sok ellenervet nem tudnek mondani ellenuk...
Hat, nekem a zsigeri atomellenessegukkel igen nagy problemam van.
Es az igazan aggaszto sokkal inkabb az alternetiva, amit helyette akarnak.
Meg mifele besorolas mar a "konzervativ zöldpart"???
De tenyleg!
Es, ha ezt levonjuka programjukbol, akkor is marad a "minden 100 HUF-bol 20-at az oktatasra koltunk" elegge irrealis igeretuk.
Sajnos, a mai magyar oktatasnak nem csak a penzhiany a problemaja, hanem sulyos szerkezeti problemai vannak, pontosan ugyanugy, mint az egeszsegugynek.
Es eppen emiatt NEM az a megoldas, hogy meg tobb penzt nyomunk bele, mert annak nem egy jobb oktatas lesz a kovetkezmenye, hanem egy draga szar oktatas.
...a magukat demokratikus eroknek nevezo partok nem demokratikusak, nevetseges...
Ez igy van, de ez nem annyira ujdonsag.
...Es most komolyan van meg ebben az orszagban valaki, aki komolyan hisz a kormanyvaltasban?
Igen, az ugynevezettt demokratikus ellenzek.
...Marad a karmentes, szavazz az ujabb ketharmad ellen...
Azt mondjuk, nem ertem, hogy az mennyiben karmentes...
A fidesz mar eddig is bebizonyitotta, hogy szukseg eseten vesz kilora szavazatokat, es az ellenzek pedig boldogan asszisztalt ehhez.
Arrol mar nem is beszelve, hogy a 2/3-os valtoztatasokat mar evekkel ezelott megcsinaltak, szoval, tulajdonkeppen semmi szukseguk nincs a 2/3-ra, hogy elvigyek az orszagot.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2017.11.20. 21:13:49

@BobAlice: nem csak "a versenytársaktól való elriasztására" dolgozik a marketing, de sok esetben magától a választási RÉSZVÉTELTŐL való elriasztás is folyik: "aki nincs velünk, az ne is legyen" - mert ugye akkor sem lesz ellenünk! :O

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2017.11.20. 22:21:40

Kedves Szerző!
Hogy könnyebb legyen választanod EGYÉNI képviselőt a körzetedben, látogass MAJD el előtte az ELŐ-választásra, és vegyél részt magad is az esélyes jelölt kiválasztásában, itt:
elovalasztok.edemokraciagep.org/component/content/category?id=8
((nemsokára kezdünk!:))

chrisred 2017.11.21. 08:42:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A Jobbiknak mikor volt kétmillió szavazója?

efmint 2017.11.21. 08:42:56

@Bognár Attila: Kedves Attila ! Köszönöm szépen a linket. Amint időm engedi csekkolom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.21. 15:19:48

@chrisred:

"Ezekben manapság már elég nehéz felülmúlni a Fideszt (nacionalizmus, fajvédelem, hataloméhség)."

Ezt nem te írtad?

Ha szerinted a Fidesz ezekben felülmúlja a Jobbikot, akkor Fidesz szavazói még deviánsabbak, mint a Jobbikéi. Márpedig a Fidesznek volt/van 2 millió szavazója.

Máskor próbálj már emlékezni arra, amit írtál.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.21. 16:40:32

@GyMasa:
...Hat, nekem a zsigeri atomellenessegukkel igen nagy problemam van...
Putyinnal osszemutyizott, 100 evre titkositott Paks paktum vajon mennyiben jelent jobb alternativat? Aminek valos koltsegerol senki sem tud, de minden bizonnyal Magyarorszag legnagyobb penzugyi vallalkozasa lesz. Remelem nem jarunk vele ugy mint a felujitott metro kocsikkal. Mellesleg Nemetorszagban nehany evtizeden belul le akarnak allni az atommal.. de nekunk mindenrol mindig mashogy kell gondolkoznunk..

Meg mifele besorolas mar a "konzervativ zöldpart"???

semmi ellenmondast nem erzek. Mellesleg egyaltalan nem konzervativ part, ennel ez sokkal osszetettebb. Emberjogi kerdesekben inkabb liberalis, gazdasagi kerdesekben inkabb anti-globalista.. hadd ne menjunk bele.

Es, ha ezt levonjuka programjukbol, akkor is marad a "minden 100 HUF-bol 20-at az oktatasra koltunk" elegge irrealis igeretuk.

Nyi;van nem azonnal akarjak bevezetni ez nyilvan nem szerkezeti atalakitasok nelkul. Az innovativ technologiak es oktatas egyebkent egy jo befeketetes egy olyan orszagnak ameny hianyt szenved termeszeti eroforrasokban. ez nyilvan csak hosszabb tavon de kifizetodo befektetes. Es a valasztokat sem lehet ezzel nagyon felizgatni, Azonban ez egy felelos gondolkodasrol vall.

a (nem)demokratikus ellenzek nem hisz a kormanyvaltasban. igencsak bajban lennenk, ha vmi csoda folytan valasztosakat nyernenek, reg feladtak.

12 evnyi alkotmanyozo tobbseg egy partnak?? viccelsz.. nem nehez belatni, hogy ez miert sulyos deficit a demokracianak. hosszasan lehetne sorolni, hogy mar eddig mar mi mindent vittek vegbe a demokratikus intezmenyrendszer lebontasaban.. es a mu meg kozel sincs keszen. egy igen sajatos keleteuropai autokraciat epitunk, sajnos nepi felhatalmazassal.

Szoval maradjunk csak karmentesnel.. Nagyon nem mindegy, hogy ketharmadot kapnak vagy sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.21. 19:12:07

@mathuska:

"12 evnyi alkotmanyozo tobbseg egy partnak?? viccelsz.. nem nehez belatni, hogy ez miert sulyos deficit a demokracianak"

Miért is? Talán nem demokratikus választásokon kerültek kormányra?

Jó, jó, tudom, csak az a demokratikus választás, amelyen a liberálisok győznek. Különben diktatúra van, és a szavazástól távol maradók amúgy is mind titeket támogatnak, csak a Fidesz megfélelmlítette őket és nem mertek elmenni szavazni.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.21. 19:12:19

ha pusztan abbol a szempontbol szavaznek, hogy ki kepes ma kormanykepes erot felmutatni Magyarorszagon, valoszinuleg en is a fideszt valasztanam, de itt mar nem errol van szo. Nem hiszem, hogy a fideszt meg lehet butatni, de talan egy kicsit meg lehet szorongatni.

GyMasa 2017.11.21. 19:12:27

@mathuska:
...Putyinnal osszemutyizott, 100 evre titkositott Paks paktum vajon mennyiben jelent jobb alternativat?...
Csakhogy az LMP nem Paks2 -vel elegedetlen konkretan, amit meg meg is lehetne erteni, hanem az atomenergiaval.
Amit szinten meg lehetne erteni.
A baj leginkabb azzal van, hogy amit helyette vizionalnak (t.i. 100% megujulo) azzal tobb problema is van.
A legnagyobb az, hogy nem letezik TELJES megoldas a problemara.
Meg dragan sem.
Szoval, csak ennyit a felelossegteljessegukrol.
...Mellesleg Nemetorszagban nehany evtizeden belul le akarnak allni az atommal...
Hogyne, es helyette eloveszi a ligniteromuveit...
Es, mindezt 3x akkora aron, mint a magyar villamosenergia ar.
...de nekunk mindenrol mindig mashogy kell gondolkoznunk...
Igen, peldaul nagyon nem art, ha az ember figyelembe veszi a valosagot meg az altala tervezett megoldas anyagi kovetkezmenyeit.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.21. 19:12:41

Szemelyes preferenciam sorrendben ebben az aktualis politikai helyzetben amit nagyban befolyasol a fenyegeto kethatmad:

LMP > Momentum > Egyutt-P > MSZP > Fidesz > DK > Jobbik

Ha ideologiai alapon valasztanek, kicsit mas lenne a sorrend

GyMasa 2017.11.21. 19:12:46

@mathuska:
...semmi ellenmondast nem erzek...
De jo neked!
...Mellesleg egyaltalan nem konzervativ part,...
Pedig ezt mondta Szel Bernadett az interjujaban.
...ennel ez sokkal osszetettebb...
Azt legalabb elvarom egy embertol, aki miniszterelnok akar lenni, hogy kepes legyen magat egyertelmuen kifejezni.
Mert, ha ez nem megy, akkor konnyen Botka sorsara juthat...
...Nyi;van nem azonnal akarjak bevezetni ez nyilvan nem szerkezeti atalakitasok nelkul...
Akkor javaslom, nezd meg a beszelgetest vele, meg Gyurcsannyal. Ott egeszen egyertelmuen feltetel nelkuli tamogatasrol beszelt.
Meg arrol, hogy "atneztek a koltsegvetest", es "talatak" benne mintegy 2300 milliard HUF-nyi osszeget, ami felesleges, igy, abbol lehet 1700-at az oktatasra kolteni.
Szo nem volt semmilyen reformrol.
...Az innovativ technologiak es oktatas egyebkent egy jo befeketetes egy olyan orszagnak ameny hianyt szenved termeszeti eroforrasokban...
Pontosan. Kar, hogy Magyarorszagrol valoszinuleg azonnal megpattannanak ezek a jol kepzett szakemberek, es a tobbi nyugat europai orszagban termelnek meg a GDP-t.
...ez nyilvan csak hosszabb tavon de kifizetodo befektetes...
Ebben speciel igazad van. Sok-sok ev kell ahhoz, hogy gyokeres atalakitas hijjan mondjuk a mai felsooktatas elmenjen sokkal jobban a szolgaltatoi iranyba.
Amire akkora szukseg lenne, mint egy falat kenyerre!

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.21. 20:46:11

Egy zold parttol nem varhato el mas, minthogy megujulo energiaforrasokban gondolkodjanak. Es ezzel nincs is semmi baj. Furcsa lenne, ha pont az LMP tamagatna az atomprogramot. mellesleg Magyarorszag ma nem szenved olyan energiahianyban, hogy Paks 2 szuksegessege egyaltalan felmeruljon.

Lattam az interjut, valo igaz GyF ervelese erosebbnek tunt, Betti valoszinuleg nagyot mondott, bar a szamokrol nekem gozom sincs, viszont a prioriasokkal egyetertek. A magyar politikai elittol sajnos tavol all sajnos a hosszutavu celokban valo gondolkodas. Igaz ez a fideszre is, 7 es fel ev alatt nem sikerult olyan reformokat elinditaniuk, ami az oktatas vagy egeszsegugy helyzeten erdemben javitott volna.

az LMP talan sose lesz igazan nepszeru part, mert nem az azonnal megterulo politikai igeretekkel vagy bloffokkel kampanyol. de nekem pont ez szimpatikus bennuk.

Az oktatasra szant extra forrasokban valoszinuleg igazad van, szerencsetlen es valoszinuleg atgondolatlan dolog volt konkret szamokkal dobalozni. Megjegyzem, igazandibol tet nelkul.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.21. 22:04:51

@mathuska:

"Egy zold parttol nem varhato el mas, minthogy megujulo energiaforrasokban gondolkodjanak."

Miért is? Környezetkímélő != megújulók. Bár történelmileg a (sötét)zöldek mindig is az atom ellen voltak, milliószor el lett magyarázva - csak nem fér a fejetekbe -, hogy alaperőműnek a megújulók nem alkalmasak, az atom viszont e célra a legjobb.

"Magyarorszag ma nem szenved olyan energiahianyban, hogy Paks 2 szuksegessege egyaltalan felmeruljon. "

Lehet, hogy eddig nem jutott el az agyadig, de Paks 2 nem is a mai igények fedezésére készül.

"A magyar politikai elittol sajnos tavol all sajnos a hosszutavu celokban valo gondolkodas."

A fenti mondatod alapján tőled még távolabb áll.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.21. 22:05:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
anno en is harcos fideszes voltam, hittem bennuk es nem tagadom, hogy jo dolgokat is csinaltak, szerintem a 98-02 kozotti idoszak kifejezettem termekeny volt Magyarorszag szamara, talan nem tulzok ha azt mondom az egyik legeredmenyesebb ciklus volt a rendszervaltas ota. Azota azonban sok minden megvaltozott, Matolcsi fele gazdasagpolitikai amokfutasnak mar latszanak a kovetkezmenyei, leszakadtunk, es nemcsak Europa boldogabb feletol, hanem a kelet-europai blokkon belul is, mar Szlovakia es Lengyelorszag is rankvert egy korrel, nem is beszelve Szloveniarol es Csehorszagrol. ez egy tortenelmi lehetoseg elmulasztasa volt. Es sajnalom, hogy ideologiailag egyre izolalodunk Europatol.

Nehany pelda a demokratikus intezmenyek felszamolasara:
-partpolitikus Schmidt Pal majd Ader Janos megvalasztasa, biztos emlkeztek elotte milyen kopkodes ment Szily Katalin jelolese kapcsan..
-media felvasarlasa, nepszabadsag felszamolasa, allami tevek fideszesitese, mediatorveny
-valasztasi rendszer atszabasa, no comment
-alkotmanybirosag mint fuggetlen intezmeny nem letezik tobbe
-elharapozodo korrupcio, gazdasagi oligarchak, off-shore cegek, ujgazgag fidesznyikok, Andy Vajna
-allami penzen finanszirozott kormanypropaganda, "nemzeti konzultacio"
-putyini nyitas, euroszkepticizmus
-lex CEU, norveg alap, civilek elleni fellepesek

hosszan lehet sorolni, ezeknek az antidemokratikus folyamatoknak egyaltalan nincs vege, sot inkabb ugy latom, hogy igencsak felgyorsultak a folyamatok es viharosan sebesseggel tartunk egy totalis autokracia iranyaba

GyMasa 2017.11.22. 05:29:44

@mathuska:
...Egy zold parttol nem varhato el mas, minthogy megujulo energiaforrasokban gondolkodjanak...
Hát, szigorúan véve az atom is zöld kompatibilis, ugyanis minimális a CO2 kibocsátása.
Ellenben pl. a gázturbinás erőmű, amit folyton hallani lehet pl. akár a greenpeacetől is, az nem annyira CO2 negatív.
...Es ezzel nincs is semmi baj...
Egészen addig, amíg ezek a vágyálmok vonalban állnak mondjuk a VALÓSÁGGAL.
Álmokból MA nem lesz áram a konnektorból.
Én készséggel elhiszem, hogy MAJD megoldják azokat a problémákat, amik miatt MA lehetetlen, amit akarnak, de akkor majd visszatérünk rá, ha TÉNYLEG meg is oldották.
Erre fel tudnám hozni a fúziós erőművel példáját.
A '60-as évek óta egyfolytában "kb. 30 évnyire" vagyunk az ipari fúziós reaktoroktól.
...Furcsa lenne, ha pont az LMP tamagatna az atomprogramot...
Nem, nem lenne az. Lásd fentebb!
...mellesleg Magyarorszag ma nem szenved olyan energiahianyban, hogy Paks 2 szuksegessege egyaltalan felmeruljon...
Jelenleg a felhasználás 38%-át importáljuk.
Ha kiesik Paks, akkor ez 78% lesz.
Egészen bizots vagy ebben a kijelentésedben?
...Lattam az interjut, valo igaz GyF ervelese erosebbnek tunt, Betti valoszinuleg nagyot mondott, bar a szamokrol nekem gozom sincs, viszont a prioriasokkal egyetertek...
Ez nagyszerű, de ha nem bánod, én inkább olyanokra bíznám az ország vezetését, akik meg tudnak győzni róla, hogy menni fog nekik.
...A magyar politikai elittol sajnos tavol all sajnos a hosszutavu celokban valo gondolkodas...
Hát, ha ez MINDEGYIKRE igaz, akkor most arra van szüksége az országnak, hogy lecseréljük azokat, akik valamennyire kordában tartják a helyzetet valaki olyanra, aki már bizonyította, hogy nem ért máshoz, mint az ország kiárúsításához meg az eladósításhoz, meg a trükkök százaihoz, vagy valaki olyanra, akinek fogalma sincs róla, hogy mit is akar.
...Igaz ez a fideszre is, 7 es fel ev alatt nem sikerult olyan reformokat elinditaniuk, ami az oktatas vagy egeszsegugy helyzeten erdemben javitott volna...
Azért ez nem teljesen igaz!
Pl. az oktatás terén kidolgozták a diákhitel 2-t, amelyik szerintem egy nagyon jó konstrukció lett!
Amúgy pedig az a baj, hogy ezek azok a területek, amelyikeket nem lehet csak úgy tessék-lássék átalakítani.
...az LMP talan sose lesz igazan nepszeru part, mert nem az azonnal megterulo politikai igeretekkel vagy bloffokkel kampanyol. de nekem pont ez szimpatikus bennuk...
Mondjuk, szerintem mind a Paks2-vel, mind az oktatásra szánt 1700 milliárddal pont blöffölnek.
...Az oktatasra szant extra forrasokban valoszinuleg igazad van, szerencsetlen es valoszinuleg atgondolatlan dolog volt konkret szamokkal dobalozni. Megjegyzem, igazandibol tet nelkul...
Sokkal nagyobb, hogy láthatóan fogalmuk sincs róla, hogy mi és mekkora gond van az oktatással, meg az egészségüggyel.
Egyszerűen nem a több pénz a megoldás azokra a súlyos struktúrális bajokra, amik miatt nem működőképes egyik sem.
Mondok egy példát az oktatásból:
Anno ugye voltak az egyetemek (én a BME-re jártam, szóval azt ismerem jól)
Tehát, eredetileg ott volt az 5 éves, osztatlan képzés, ahol, jó szocialista felfogás szerint volt egy hallgatólagos megállapodás a diákok és az egyetem között:
- A diákokat szopatják az első 4-5 félévben, mindenféle szarságokkal, azt' aki sikeresen veszi ezt az akadályt, abból INGYEN mérnök lehetett.
- Ezen kívül még le volt rohadva az épület, fizetni kellett az adott előadó (ilyen-olyan színvonalú) fénymásolt jegyzeteiért (merugye neki is élnie kellett valamiből), nem voltak eszközök, kréta, fütyült a szél az ablakon.
Szóval, ez volt ingyen.
Aztán ugye elindult a piaci alapokra helyezése a felsőoktatásnak.
A szocik azt is rettentően dilettáns módon csinálták.
Merugye jött a tandíj.
Először csak egy jelképes 2000 HUF, de ugye, amint már be lett vezetve, kizárólag idő kérdése, mikor lesz annyi, mint mondjuk a Harvardon...
Most ugye ott tartunk, hogy simán belenyal egy diploma ára a 16 millió HUF-ba (orvosi egyetem) de a képzés összes többi része változatlan maradt:
- szivatják az embereket
- nincsenek felszerelések
- az oktatók ugyanúgy a PhD hallgatóikat küldik be órát tartani
- az oktatóknak nincs fogadóórájuk.
- hiányzik a szolgáltatói szemlélet a felsőoktatásból.
Szóval, ezeket is kellene kezelni, de ez nem nagyon fog menni vérfürdő nélkül, hiszen a felsőoktatás igen hasonlóan működik a maffiához.

GyMasa 2017.11.22. 05:29:54

@mathuska:
...leszakadtunk, es nemcsak Europa boldogabb feletol, hanem a kelet-europai blokkon belul is, ...
images.slideplayer.hu/46/11691857/slides/slide_4.jpg
Eszerint valóban jobban visszaestünk a 2008-as válságban, mint a többi ország, de mostanra teljesen együtt mozgunk a többi országgal.
Az ország kikerült a bóvli kategóriából.
Az Euróbevezetés ma csak döntés kérdése, hiszen teljesítjük a kritériumokat
A devizaalapú hiteleket kivezették a piacról
Megállt az ország eladósodottsága.
Nőtt a foglalkoztatottság
Nőnek a bérek
...ideologiailag egyre izolalodunk Europatol...
Hát, ezt nem hiszem.
A seggarcú Macron meg nem számít, mert az csak egy pöcs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.22. 05:30:01

@mathuska:

"LMP > Momentum > Egyutt-P > MSZP > Fidesz > DK > Jobbik"

Most komolyan, a Momentum a 2. helyen? És ehhez mit szólsz:

index.hu/belfold/2017/11/21/megtrollkodta_a_kdnp_sajtotajekoztatojat_a_momentum/

Mégis mekkora bunkóság kell ahhoz, hogy egy párt sajtótájékoztatóján megszakítsd a párt szónokát? És akkor ezt tedd a Origo szerkesztőségében tett "látogatás" mellé.

Ha a Fidesz mostani gyakorlatával kapcsolatban antidemokratikus folyamatokról és autokráciáról beszélsz, akkor mihez lehetne hasonlítani a Momentum erőszakos fellépéseit? Nekem a náci hatalomátvétel körüli törvénytelen pogromok és razziák jutnak eszembe. Persze ezzel erősen túlzok, de nem jobban, mint azok, akik diktatúrát és forradalmi helyzetet vizionálnak.

És csak kicsit jobban, mint te, amikor autokráciát és antidemokratikus folyamatokat említesz. Mert mennyire demokratikus belefojtani a szót egy sajtótájékoztató szónokába? Mennyire európai, mennyire kulturált? Ebben a stílusban akar a Momentum hatalomra kerülve kormányozni? Mert akkor a Fidesznél is sokkal rosszabb lesz. Ha már most elfojtja mások véleménynyilvánítási szabadságát, akkor hatalomra kerülve mit fog tenni? Ha mér most betör egy szerkesztőségbe, akkor hatalomra kerülve hogyan fogja lábbal tiporni a sajtószabadságot?

Kérlek, gondolkozz el ezen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.22. 05:30:17

Eddig sem kedveltem a Momentumot, az origós akció után főleg nem, de ezzel az akciójával véglel elvágta magát nálam. Remélem, sokan mások is levonják ebből a következtetést, hogy a Momentum két lábbal tiporja a sajtószabadságot, a törvényességet és a véleménynyilvánítási szabadságot. Ez talán elmegy Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, de nem Magyarországon.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.22. 05:30:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"..Környezetkímélő = megújulók...
..alaperőműnek a megújulók nem alkalmasak, az atom viszont e célra a legjobb."

Pontasan, a megujolo energiaforrasok kornyezetkimelo(bb)ek, ezzel szerintem rajtad kivul senki nem all le vitazni. Valo igaz, hogy a mai technologiai fejlettsegi sziten a megujulok nem tudjak kivaltani az atomeromuvet, En nem is ezzel vitatkoztam, vagy szerinted hol vitattam Paks letjogosultsagat? Ma egyebkent Paks az orszagos energiaszukseglet tobb mint felet biztositja. viszont kerlek magyarazd el, hogy te mire alapozod azt, hogy Magyarorszag energiaszukseglete a jovoben drasztikusan meg fog noni.

egyebkent meg valoszinuleg nem veletlen, hogy a vilag fejletebb resze torekszik arra, hogy fokozatosan atterjenenek hagyomanyosrol a megujolo energiaforrasokra. De persze ebben is mi vagyunk az okosabbak mindenkinel...

"Lehet, hogy eddig nem jutott el az agyadig, de Paks 2 nem is a mai igények fedezésére készül"

Kepzeld eljutott az agyamig. Tudomason szerint nem is elsosorban a novekvo magyar szuksegletek miatt ruhaznak be atomerobe, hanem mert energetikai nagyhatalomma szeretnenk vallni a tersegben es exportalni az aramot a kornyezo orszagokban. Csakhogy az atomhulladek meg itt marad.

"A magyar politikai elittol sajnos tavol all sajnos a hosszutavu celokban valo gondolkodas. ..A fenti mondatod alapján tőled még távolabb áll."

Ez eleg nagy csusztatas volt ez toled, osszemosni a ket kulonbozo dolgot. En az aktualis szocialis problemak (egeszsegugy, oktatatas, nyugdij rendszer) kapcsan allitottam. Azt tovabbra is ugy gondolom, hogy az atomberuhazas nem tartozik a legegetobb problemaink koze.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.22. 05:30:32

@atomic power 1986DucaDuca:
abszolut egyetertek a velemenyeddel, viszont ez a veszely velenyem szerint nem valos. hasonlo megfonolasbol, en sem kivanok kormanyvaltast, de ettol meg nem fogok a kormanypart(ok)ra szavazni

chrisred 2017.11.22. 11:38:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, ez magára a Fideszre vonatkozik, és nem a szavazóira.

chrisred 2017.11.22. 11:38:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mert mennyire demokratikus belefojtani a szót egy sajtótájékoztató szónokába?"

Ennek semmi köze a demokráciához

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.22. 11:38:04

@mathuska:

Te így idéztél tőlem:

"Környezetkímélő = megújulók"

DE én ezt írtam:

"Környezetkímélő != megújulók"

A != operátor azt jelenti, hogy NEM EGYENLŐ! A ! ugyanis a C++-ban a logikai tagadás jele.

A kommented szintre minden állításával vitatkozhatnék, de nincs kedvem milliószor leírt érveket újra leírni. Ezért csak egyre reagálok, mert ezt mástól még nem olvastam, csak tőled:

"Tudomason szerint nem is elsosorban a novekvo magyar szuksegletek miatt ruhaznak be atomerobe, hanem mert energetikai nagyhatalomma szeretnenk vallni a tersegben..."

Ezt a konteót te találtad ki vagy valahol olvastad?
Figyelembe véve a várhatóan növekvő igényeket Paks 2 kisebb arányban fogja fedezni a magyar fogyasztást, mint teszi ma Paks 1.

chrisred 2017.11.22. 12:09:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A növekvő igényeket a csökkenő számú lakosság generálja majd?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.22. 12:56:17

@chrisred:

Valóban nincs. Ez a demokrácia lábbal tiprása.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.22. 12:56:19

@chrisred:

Te előre tudod, hogyan alakul Magyarország lakossága Paks 2 várható élettartama (60 év plusz 20 év hosszabbítás) alatt?

chrisred 2017.11.22. 14:17:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Melyik a könnyebb feladat: demográfiai folyamatok jövőbeli hatását (lakosságszám) értékelni, vagy demográfiai, technikai és életmódbeli folyamatok együttes jövőbeli hatását (növekvő energiaigény)?

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.22. 15:52:02

Nagyon elment a vita az atomenergia strategia iranyaba. Csodalkozom, mennyi energetikai szakerto van itt. Mondjuk tok felesleges ezen tovabb csamcsogni, mert mar ugyis elkoteleztuk magunkat az oroszoknak. Hogy mennyire volt jo dontes, az majd kiderul (vagy inkabb nem). Bizonyara azert lettek titkositva az atompaktum reszletei, mert Magyarorszag annyira nagyon jol fog ezzel jarni, hogy nem akartak elore sokkolni az orszag nepet es irigyeit...

A 2018-as valasztas arrol szol, adunk-e totalis teljhatalmat a fidesznek. Szerintem erre eleg egyertelmuen nem a valasz, fuggetlenul attol hogy az ellenzek jelenleg nem tud felmutatni kormanyzokepes erot.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.22. 16:55:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hat a sajtoszabadsag labbal tipralasaban a fidesz igencsak elen jar, vegyuk peldaul a nepszabadsag felvasarlasat majd megszunteteset. Az mennyire volt elegans? A kozteverol nem is beszelve. Fuggetlen vagy nem kormanyparti sajto ma mar alig maradt az orszagban.
Kozpenzen finanszirozott agitprop (migransozas, sorosozas, brusszelezes) az viszont megy ezerrel. A nemzeti konzultaciotol meg igazan gorcsbe all a gyomrom, ami nem mas mint a kormanyzati propaganda eszkoze: nyiltan manipulativ, csusztato es uszito.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.22. 19:32:14

@mathuska:

Nem a Fideszről, hanem a Momentum furcsa megmozdulásairól kérdeztem a véleményedet. Úgy látom, olyan neked nincs. :(

Az nem mentség, hogy de hát a Fidesz is. Ez esetben ui. a Momentum semmivel nem jobb a Fidesznél, akkor meg minek is válasszam a Momentumot? Netán azért, mert hatalom híján még nem volt lehetőségük olyan durván fellépni a sajtószabadság ellen, mint a Fidesznek?

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.23. 08:04:50

Ti hajlamosak vagyok nagyon konnyen atlibbeni a fent emlitett "kis fideszes csinyeken". Mondjuk nem is tudom minek van nagyobb sulya, ellehetitleni egy nagymultu sajto organumot, bezaratni (vagy legalabbis megprobalni) egy nivos Egyetemet, boszorkanyuldozest tartani a civil szervezetek ellen VAGY teszem azt indulatosan reagalni egy nyilvanvalo KDNP-s provokaciora.

A Momentumot mar foldbe dondolgoltek az origos latogatasa kapcsan, szerencsetlen es atgondaltlan akcio volt reszukrul, de azt azert igencsak tulzasnak erzem, hogy az a sajtoszabadsag labbal tiprasa volt. Mellesleg ezzel a Mometumosok csak maguknak artottak. Az persze teljesen rendben van, hogy valaki valotlan es megalapzatlan informaciokat terjeszt kormanyzati sugallatra. Az origot egyebkent mar reges-regen be kellett volna zarni

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.23. 10:19:43

@mathuska:

Érdekes, amikor egyes jobbosok a fideszes lopásokra válaszul a szoclibek lopásait hozzák fel ellenpéldaként, akkor jön a tiltakozás, miszerint ez nem ér, az egyik nem menti a másikat. Ami igaz is.

Na de vicces vagy, amikor te meg ugyanezzel jössz a Momentum keretlegényeinek mentegetésekor. Elképzelni is rossz, mire fognak ezek vetemedni, ha egyszer netán hatalomra jutnak.

A Momentum láthatóan létrehozta már az SA saját, itteni megfelelőjét, bár a Momentum-Sturmabteilung nevét még nem tudjuk. Mennyivel is jobb ez a Jobbik-közeli Gárdánál? A Gárda állítólag cigányokat félemlített meg, a Momentum keretlegényei meg újság szerkesztőségébe törnek be, újságírókar vonnank felelősségre az írásaik tartalmáért (hol is a sajtószabadság?), újságírókat és pártszóvivőket félemlítenek meg.

Várom már, mikor alakítja meg a Momentum az SS saját megfelelőjét.

Azért legyünk nyugodtak, ez még nem nácizmus, csak fasizmus. Azt viszont gyönyörűen demoonstrálja, hogy a Momentum egy protofasiszta párt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.23. 10:19:45

@mathuska:

"Az origot egyebkent mar reges-regen be kellett volna zarni"

A sajtószabadság és a véleménynyilvánítási szabadság liberális eszméjének nagyobb dicsőségére, mi?

Mert ugye neked az a sajtószabadság, amikor csak az jelenthet meg a sajtóban, ami neked teszik, mi? Szégyelld magad.

efmint 2017.11.23. 11:00:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Látva a vitát én azt nem értem, hogy miért kell mindig terelni, azzal, hogy a labdát folyamatosan visszapörgeted. Ha állítanak valamit a Fidesz kormányzásáról, akkor azt viszont állítod egy választott ellenzéki pártra. Aztán addig megy a csűrés csavarás amíg az eredeti kérdésről máshova kerül a hangsúly. Kiragadsz néhány szót és azon lovagolsz szintén terelésből és a lényeges kérdések felett hajlamos vagy elsiklani direkt vagy véletlen ezt nem tudom. Ez a bajom a kormányzati kommunikációval is, amely szintén erre a technikára épül, amit te is használsz. Állítanak valamit, amit ő viszont állít másra, miszerint ez igazából nem rá érvényes hanem arra aki állítja róla és különben is ne a kormányt vizsgálgassák hanem azt a mást, aki mennyivel rosszabb + Soros György + a 8 éves MSZP kormányzás bezzeg milyen volt. De egy kormányon lévő erő ezt nem teheti meg, nem tolhatja mindig másra a felelősséget. Arról nem is beszélve, hogy egy konzervatív erőnek, aki önmagát folyamatosan nyíltnak, erkölcsösnek , kereszténynek állítja be, még inkább kötelezi magát a lehetőségekhez képest legnyíltabb kommunikációra és az erkölcsösségre. Nem probléma ha valaki a Fidesszel vagy a politikai irányával szimpatizál, tegye meg, de azt nem értem, hogy akkor miért nem jönnek felsorakoztatva az érvek, a Fidesz kormányának helyességével kapcsolatban. Mért nincs meg a magabiztos higgadt nyugalom és miért a zsigeri viszont támadás és terelés játszik? Nem lehet egy kalap alá venni egy kormányon lévő és egy ellenzékben tevékenykedő pártot egyébként sem. Nem ugyan akkor a felelősségük, nem ugyan akkora hatalmuk és nem ugyan az a szerepük. A kormányon lévőknek a kormányzás a feladatuk, az ellenzékben lévőknek pedig az ellensúly és a kritika. Így evidens, hogy elsősorban a kormányon lévő pártokat kell számon kérni, hogy milyen munkát végeztek el és nem a kormányon lévő pártoknak kell számon kérni az ellenzékben lévőket. Majd fordított esetben megtehetik. És azt hiszem amikor a Fidesz fordított helyzetben volt, tolta is a számkérést bőven. Hozzáteszem jogosan, mert akkor ez volt a dolga.
Nyilvánvaló szerintem az is, hogy épp eszű embernek evidens, hogy a Momentumnak semmi köze sincsen a fasizmushoz , meg a felsorolt hasonló kisarkításokhoz. SS meg SA - hoz hasonlítani őket meg a megmozdulásaikat? Röhejes és hihetetlen övön aluli hatásvadász húzás megint csak a terelés kedvéért, hogy felkapja az ember a fejét. Persze, csinálnak bődületes hülyeségeket, lsd Origo, de ne csináljunk már úgy mintha megjelent volna ott egy szervezett csoport és erőszakosan agresszíven lépett volna fel. Megkérdőjelezhető volt az akció? Persze. De fényévekre van attól amit te állítasz ez ügyben. Sokkal súlyosabb mikor megjelenik pár kopasz valahol mint pl Nyakó esetében, hogy megakadályozzon egy népszavazás kezdeményezésben. És annak ellenére, hogy ennek mázsákkal nagyobb súlya van még ezt sem hasonlítanám SA vagy SS mentalitáshoz. Nevetséges lenne a párhuzam.

efmint 2017.11.23. 11:02:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kifelé beszélni meg felesleges, a vitázókon meg rajtam kívül senki nem olvassa már ezt a posztot és a kommenteket szerintem.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.23. 13:23:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mikor olvastal utoljara origot? eleg csak a cimszavakat elolvasni, mar abban is hazudnak, valotlansagok allitalak, megalapozatlanul ragalmaznak politikusokat, maganszemelyeket, civil szervezetek. a Momentum pont ezen haborodott fel.

az egy dolog, hogy az origo szelsosegesen elfogult jobboldali medium, az pedig egy masik, hogy ennek a szisztemikusan etikatlan lejarato, szinvonaltalan hazug ujsagirasnak semmi kovetkezmenye nincs..ez voltakepp nem mas mint visszaeles a sajtoszabadsaggal. es ennek tenyleg semmi koze sincs ahhoz, hogy nem az en izlesem szerint irogatnak.

GyMasa 2017.11.23. 16:32:43

@mathuska:
...az egy dolog, hogy az origo szelsosegesen elfogult jobboldali medium, az pedig egy masik, hogy ennek a szisztemikusan etikatlan lejarato, szinvonaltalan hazug ujsagirasnak semmi kovetkezmenye nincs...
Ehhez a véleményhez jogod van.
Mint, ahogy mindenki másnak is a sajátjához.
Ez a szólásszabadság lényege.
Amihez pl nincs ilyen esetben jogod, hogy tömegestől betörjél egy szerkesztőségbe, és ott fenygesd a dolgozni akarókat.
Lehet tüntetni az épület előtt, de semmiképpen nincs jogod birtokháborítást elkövetni.
Remélem, érthető volt...
...ez voltakepp nem mas mint visszaeles a sajtoszabadsaggal...
A sajtószabadsággal nem lehet visszaélni.
Ugyanis, ha vissza lehetne vele élni, akkor már nem lenne szabadság, és ekkor jöhetne, hogy a magukat egyenlőbbnek tekintők szépen elkezdin megvonni ezt a szabadságot azoktól, akik nem szimpatikusak számukra. És, akkor már tényleg csak egy lépés a cenzúra és a diktatúra.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.23. 19:39:37

ebben egyerertunk, moralisan elitelendo betorni egy szerkesztoseg epuletebe, mintahogy az etikatlan ujsagiras is az. Mas szakmakban, peldaul az orvostarsadalomban ez kamarai kizarassal es mukodesi jog felfuggesztesevel jarna

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.23. 19:39:39

@mathuska:

Bocsáss meg, de hol is van nálad az a Voltaire-nek tulajdonított bonmot, hogy "Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy elmondhasd"?

Gondolkozz már el ezen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.23. 19:39:41

@efmint:

"Kifelé beszélni meg felesleges, a vitázókon meg rajtam kívül senki nem olvassa már ezt a posztot és a kommenteket szerintem."

Milyen jó, hogy nálam jobban tudod, kiknek válaszolok.

De mint írtam, szabadságodban áll kitiltani. Éljen a sajtószabadság, éljen Gyurcsány, éljen a Párt!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.23. 19:39:44

@mathuska:

"mikor olvastal utoljara origot"

Több hónapja is lehet már. Az Origó egy színvonaltalan, végletekig elfogult kormánypárti lap. A kormánypropagandára nem vagyok kíváncsi, inkább a kormánykritikus oldalakat, elsősorban az indexet olvasom. Ami persze nem azt jelenti, hogy beveszem az index szintén szélsőséges elfogultságát, de az index legalább jóval színvonalasabb.

"ennek a szisztemikusan etikatlan lejarato, szinvonaltalan hazug ujsagirasnak semmi kovetkezmenye nincs"

Ahogy az index éppannyira elfogult és hazug újságírásának sincs, Baj is lenne, ha lenne, mert akkor már nem lenne sajtószabadság.

Ám az a tény, hogy te azon sajnálkozol, hogy az origo újságírásának nincs következménye, sajnos egyben azt is jelenti, hogy neked bajod van a sajtószabadsággal. Tipikus balliberális állásponton vagy, akkor van sajtószabadság, ha csak az jelenhet meg, ami neked tetszik, minden mást be kell tiltani, meg kell büntetni (legyen következménye, ahogy szeretnéd). Mindeközben habzó szájjal ordítod (te és/vagy az elvbarátaid), hogy ma Magyarországon nincs sajtószabadság.

Nem veszed észre, mennyire átlátszó vagy?

efmint 2017.11.23. 19:44:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szabadságomban áll kitiltatni, de miért élnék vissza ezzel a szabadsággal? És látod, meg sem fordult ez a fejemben, de te már úgy kommunikálod mintha ez opció lenne vagy szándékomban állna, vagy belobogtattam volna ezt a lehetőséget, mert nem tetszik a véleményed, holott erről szó sem volt. De hagyjuk is, ez egy partalan vita, sőt nem is vita, kinyilatoztatás halmaz. Folytathatnánk nap hosszat, de minek. Teljesen felelsleges időpazarlás. Mármint részemről, mielőtt még megkapnám, hogy jobban tudom számodra mi az időpazarlás és mi nem az.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.23. 21:08:08

@efmint:

"még ezt sem hasonlítanám SA vagy SS mentalitáshoz. Nevetséges lenne a párhuzam."

Azt persze nem tartod túlzásnak, amikor diktatúráról sír a szájuk, a sajtószabadságot temetik a Népszabó megszűnése miatt (miért is nem vették meg, sőt miért adták el in the first place?), a Fideszt nácizzák stb.?

Kettős mérce, ugye?

"azt nem értem, hogy miért kell mindig terelni, azzal, hogy a labdát folyamatosan visszapörgeted. "

Tanulok a vitapartnerek vitastílusából és azt alkalmazom velük szemben. Erre nincs válaszuk, csak az, hogy a szememre hányják - ahogy te most teszed :) - , miközben elfeledkeznek arról, hogy ők is pontosan ezt teszik,

Mellesleg nem veszed észre, hogy ebben a kommentedben te is pontosan ezt teszed, csak a másik oldalról? :DD

Természetesen ha nem tetszik, amit írok, szabadságodban áll törölni a kommentjeimet és engem letiltani, a véleménynyilvánítási szabadség nbagyobb dicsőségére?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.23. 21:08:10

@efmint:

"de miért élnék vissza ezzel a szabadsággal"

Na látod, hogy ráharaptál a kivetett csalira. :) Az ui. nem sajtószabadság, ha valaki jóindulatától függ, megjelenhet-e valaki véleménye vagy sem. Persze itt most nem terád ment ki a dolog, hanem ISMÉT a Momentum origóbeli látogatására, de tőled akartam olvasni a várt reakciót. :) Így legyen ötösöm a lottón.

Mellesleg olvasd el figyelmesen @mathuska: kommentjét. Nem ismerős? Hadd emlékeztesselek a korábban nekem címzett szemrehányásodra:

"miért kell mindig terelni, azzal, hogy a labdát folyamatosan visszapörgeted. Ha állítanak valamit a Fidesz kormányzásáról, akkor azt viszont állítod egy választott ellenzéki pártra."

Nem veszed észre, hogy mathuska pontosan ugyanezt teszi: Iiigeeen, DE a másik is...? Nem csak ebben a kommentben, de ebben a rövidsége miatt inkább szemet szúr. Aztán mégis nekem hányod szememre a terelést, a "visszapörgetést".

Mindegy, mist már tényleg öncélúvá kezd válni az egész, részemről kiszállok.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.24. 08:23:18

egyaltan nem vagyok ballibsi. valamikor egesz kozel allt hozzam az, amit fidesz egykor kepviselt. es kabe ugyanolyan vehemenciaval probaltam masokat is meggyozni a sajat VELT igazamrol, mit te most engem. akkor a fidesz volt ugyanebben a helyzetben (mint most a mai ellenzek), egy ballib tulsulyu media ellenszelben probalt politizalni. egy nem fair kuzdelemben a 2002-es valasztasokat vegulis elvesztettek. melyen felhaboritott az akkori ballib agymosas es hazugsag domping amit akkor a baloldal megengedett maganak, mert semmi nem volt eleg nagy ar nekik akkor a gyozelemert.

sajnos azota a fidesz is hatalmas valtozason ment keresztul, lenyegeben ugyanezeket a jeleket es a hajlamokat velem felfedezni a politikajukban, melysegesen kiabrandultam beloluk, mert pont azza valtak ami ellen harcoltak. a hagyomanyos baloldali partokhoz egyebkent sose vonzodtam, es GyF-et meg egyenesen a rendszervaltozas utani kozelet legkartekonyabb szereplojenek tartom. szelsoseges nezetektol mindig is tavol tartottam magam, kulonosen az uszito jellegu politizalasra tekintettel.

BAR, es ezzel megincsak veled ertek egyet, ugy gondolom, ha valaki ekkora hatalmat kap, az igy vagy de ugy kb torvenyszeru, hogy vissza is fog elni a helyzetevel. Ha megteheti, miert is ne alakitana szamara kedvezobb media kornyezetet. csakhogy mar reg nem ott tartunk, hogy a media egyensulyt probaljak visszaallitani, henem egyenesen minden kormanykritikus hangot igyekszenek elnyomni vagy tulharsogni es valami iszonyatos intenzitassal sulykolni a kormanyzati agitprop-ot (aminek talan csirakban meg valosagalapja is lehet, bar egyre inkabb ugy erzem teljesen kezdik elvesziteni a realitassal valo kapcsolatot-de ez csak az en velemenyem). Az eszkoz viszont mindenkepp elfogadhatatlan. Ennek is meg van maga pszichologiaja, amit nagyon sokszor hallasz azt hajlamos is vagy elhinni...

Bizonyara neked is feltunt, hogy az utobbi idokben gyanusan smegszaporodtak az osszeeskuves-elmeletek...

en hiszek a szolasszabadsagban es ugy gondolom midenki mondhassa el a velemenyet, sot, lehetoleg tegye is meg. mert azzal csak okosabbak leszunk, ha masokat is meghallgatunk, mas nezeteket es szempontokkal is szembesitenek. engem jo ervekkel meg lehet gyozni, mintahogy nem egyszer igazat is adtam a velemenyemmel szemberi kritikaknak, viszont en torekszem nem zsigerbol megveto lenezessel valaszolni valamire, ami nekem nem tetszik vagy ellentmondast nem turoen teriteni.

Az Origora visszaterve, nekem nem az faj, hogy mertektelenul elfogult, hanem az, hogy intezmenyes szinten hazugsagokat terjeszt illetve tenykent allit. Nekem ezzel van a problemam. Azzal is egyetertek, hogy minden agyon van polizalva es elfogulatlan hirforrast ma aligha talal az ember. viszont ha ertelmes civilizalt embernek tartjuk magunkat akkor maradjunk a tenyeknek amit aztan mindenki a sajat izlese szerint ertelmezhet.

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2017.11.24. 08:23:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Mellesleg en teged egyszer sem minositettelek veled szemben. Nem becsmereltelek es nem oktattalak ki. Elmondtam a sajat velemenyemet, te viszont erdemi vita helyett a teljespalyas letamadast alkamazod es rogton teriteni akarsz. Ez nem vall magasszintu vitakeszsegre.

Ez a blogbejegyzes velemeny szerint elsosorban azoknak szol, akik nem tudnak valasztani vagy meg bizonytalanok, hogy kire ikszeljenek. Te miden bizonnyal teljes meggyozodessel fideszre fogsz szavazni. Am legyen, viszont tartsd tiszteletben azokat is, akiknek fenntartasai vannak a jelenlegi rendszerrel es nem ertenek egyet az ellenzek totalis megsemmisitesevel.

GyMasa 2017.11.24. 14:18:55

@mathuska:
...ebben egyerertunk, moralisan...
És jogilag is.
...elitelendo betorni egy szerkesztoseg epuletebe, mintahogy az etikatlan ujsagiras is az...
Azonban ezek a dolgok egymástól teljes mértékben függetlenek.
Az etikátlan újságírás nem jogosít fel szabály- vagy törvényszegésre.
...Mas szakmakban, peldaul az orvostarsadalomban ez kamarai kizarassal es mukodesi jog felfuggesztesevel jarna...
Hát, azért ott is akad még javítanivaló, nézd csak meg a hálapénz helyzetet az orvostársadalomban.
Na, az minden, csak nem OK.

chrisred 2017.11.25. 09:28:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, ez udvariatlanság. Mint beledumálni egy felszólaló beszédébe a Hyde Parkban. Ellenszenves magatartás, de ettől még a demokrácia nem omlik össze Angliában.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.11.26. 16:07:48

Arra a pártra kellene szavazni, amelynek értelmes, reális, megvalósítható (nem illuzórikus, sokat markoló, de amit fog, azt keményen) programja van. Eme programnak a következőket kellene feltétlenül tartalmaznia: 1. A fidesz-bűnszervezet vezetőinek, tisztségviselőinek, klienseinek leváltása, felkutatása megbüntetése, teljes vagyonelkobzás, stb, 2. a fidesz-bűnszervezet uralma alatti összes intézkedés felülvizsgálata, a jogállam visszaállításának, és az ésszerű, hatékony államigazgatás, és gazdaságszervezés megvalósításának érdekében.
Ezen kívül, természetesen egy sor egészen konkrét intézkedésnek is a programban kell lennie, mint pl. a progresszív jövedelemadó azonnali visszaállításának (ez évente 500 milliárd Ft-os + bevételt jelent). A programban két prioritásnak kell lennie: az egyik a gazdaságszervezés (gazdaságélénkítés, és a korrupció eltüntetése), a másik az igazságos szociális gondoskodás megteremtése.

De ilyen programja egyetlen magyar pártnak sincs. Ilyen program egyedül nálam van, nekem van, én viszont nem vagyok párt, és nem indulok a választáson. Így ez a 22-es csapdája- szerű helyzet, amiből nincs kiút.

Legújabb dumák

Én vagyok