Snoop újra betárazott és nekiment Donald Trumpnak

Október 27-én megjelent Snoop Dogg Make America Crip Again című lemeze. Ahogy a cím is "sejteti" (vagy inkább az arcunkba vágja?) az album nem kicsit antiTrumpista, de emellett egy hangulatos, dallamos, hallgatóbarát anyag, szóval aki magasról tesz a nagypolitikára, az is bátran végighallgatja, mert nem fog csalódni. Maga az anyag elég rövid, mindössze fél órás, szóval nagyon nagy kockázatot semmikép sem vállal az, aki rászánja az időt. 

 
snoopdogg-2027-616x440.jpg

Engem viszont érdekel a nagypolitika, úgyhogy a Snoop album megjelenésének apropójából inkább ezen a vonalon mozognék a posztban. De, hogy ne érje szó a ház elejét és azoknak se raboljam az idejét, akik csak a zene miatt kattintottak, gyorsan be is linkelek két kedvenc nótát az albumról(egyébként a lemez összes dala fent van Snoop egyik hivatalos Youtube csatornáján a westfesttv-n, szóval aki kedvet kapott annak hajrá):

 

A Snoop-Trump csörtét kicsit messzebbről indítanám. Először is kezdjük Snoop politikai állásfoglalásával, amit még  2008-ban Obama megválasztása előtt deklarált Larry King műsorában:

"I am not down with the republican party or the democrtic party I represent the gangsta party"

Ami nagyon szabad fordításban annyit tesz, hogy Snoop alapvetően tesz a republikánus és a demokrata pártra is és leginkább a gengszter párt mellett teszi le a voksát. Bármit is jelentsen ez.  
A tételmondat egyébként a Gangbang Rookie klippjének intrójában is elhangzik, amely klippben maga Larry King is feltűnik. Külön ajánlom mindenki figyelmébe a klipp végét, ahol King egy Lowrider sofőrjeként furikázza Snoopot. 

 A klippben nem véletlenül dominálnak a kék színek. Ha egy kicsit utána olvasunk Snoop életrajzának, szembetűnő lehet, hogy bizonyos pletykák szerint Snoop a Rollin '20 Crips banda tagja, amit tulajdonképpen tudomásom szerint sohasem erősített hivatalosan meg csak non-stop utal rá (bár nem vagyok annyira képben az ügyben, meghát mennyire lehet hivatalosan megerősíteni ilyesmit?). Szóval innen a most megjelent album címe is és a kék szín dominanciája. Aki kicsit jobban akar tájékozódni a Cripsből és a rivális banda Bloodsal való szembenállásról, ami tulajdonképpen nagy hatással volt a a 90-es évek hip hop szcénájára is, annak az alábbi ismretterjesztőt mindenképpen ajánlanám megtekintésre:

 Na de akkor térjünk rá konkrétan a Snoop-Trump csörtére. 2011 magasságában a Comedy Central rendezésében még kedélyesen oltogatta Donaldot a Seth MacFarlane vezette Donald Trump roastba, (a videóban a 21. perctől látható Snoop savazása) és még pedzegette is Trump elnöki terveit, amiről gondolom álmaiban sem gondolta, hogy 2017-ben majd valósággá válnak. 


 (Milyen durva, hogy mennyivel keményebben nyomják a roastolást, mint a magyar verzióban...)

 Viszont mióta valóság lett Trump elnöksége, azóta Snoop folyamatosan páros lábbal száll bele a presidentbe. Kiadott videóklippet, amelyben egy Trumpnak maszkírozott fantomimost lő fejbe, különböző vlogokban savazza azokat a feketéket, akik Trumpra szavaztak és most itt van a megjelent album is, amelynek ha egy pillantást vetünk már csak a borítójára, egyértelmű lehet az elég direkt utalás arra, Snoop hanyasra értékelné Trump eddigi regnálását. ( Persze Trumpot sem kell félteni, letwitterelte Snoopot, sőt olvastam olyasmit is, hogy olyan is előfordult, hogy bevitték Snoopot a yardra összeesküvés vádjával, egyszóval megy keményen az adok-kapok.)


make_america_crip_again_v2.jpg

  A dalszövegek is tele vannak utalásokkal, kritikával, elégedetlenséggel, ami valójában tök jó, mert egy rap/hip-hop album akkor király, ha érzékeny a társadalmi problémákra, a poltikai helyzetre és baromira aktuális. Viszont ez inkább a feltörekvő bandáknak áll jól, azoknak akik még fényévekre állnak a befutástól. Igaz, hogy Snoop nem a gettóról beszél és magasra tette a mércét, amikor ellenfelet választott, a kérdés az inkább az, hogy ez mennyire kampányfogás és mennyire valós düh Snoop részéről? Én a másodikra tippelek, mert a Trump filozófia az obamai éra után nagyon nem kedvez a feketéknek és úgy amblokk azoknak, akik egy szabadabb, elfogadóbb, toleránsabb társadalmi berendezkedésben érzik jól magukat. Az, hogy Snoop is ilyen szinten foglalkozik Trumppal, jól mutatja szerintem, hogy a különböző etnikumok és társadalmi csoportok között mennyire ki van élezve a helyzet, és hogy a Trump éra és maga Trump személye ezt az élt nem csorbítja, inkább tovább élezi. Persze az is valószínű, hogy nem egy dúsgazdag, minden hájjal megkent gengszter arc fogja elhozni az igazságot (aki valószínűleg mentalitásban annyira nem is különbözik Trumptól), mindenestre jó alapot ad az album arra, hogy egy kicsit elgondolkozzunk a politikai helyzetről és arról a világtendenciáról és ízlésről, ami gyakorlatilag Trumpot és még sok más hasonló szemléletű arcot hatalomra segített.


trump_snoop.jpg
Hirtelen nem is tudom eldönteni a kép alapján, melyik állna rosszabbul Amerikának, ha Great vagy inkább Crib lenne. 


https://www.facebook.com/efmint/