Gottfried Helnwein, a hiperrealista képzőművész

cover.png

Gottfried Helnwein nevével 2003 környékén találkoztam, amikor megjelent Marilyn Manson Golden Age of Grotesque című albuma, melynek vizuális megjelenésén elég erős nyomot hagyott kézjegye. E kézjegyet tömören a következő szavakkal tudnám összefoglalni: szépség, fájdalom, groteszk, nácizmus, terror,vér,gyerek. 

Helnwein a festészet mellett elég sokoldalú képzőművész és a vizuális művészetek elég széles eszköztárát használja önkifejezésre. Installációkat készít, színdarabok, performanszok vizuális megjelenésén dolgozik, fényképez, de elsősorban fest. 

Magáról Helnweinről nagy vonalakban annyit érdemes tudni, hogy 1949-ben Bécsben látta meg a napvilágot közvetlenül a második világháború után. Éppen ezért a második világháború és a harmadik birodalom kritikája központi stílus elemekként vannak jelen alkotásaiban. 2013-ban egy kiállítása kapcsán a Magyar Narancs a következőket írta róla:

"Hogy a második világháború utáni Ausztriában a makulátlan jóléti felszín alatt mennyi csontváz is kapaszkodott össze a sötétben, arról az irodalomban Thomas Bernhard vagy Robert Menasse tudósított meggyőzően, a képzőművészetben pedig például Gottfried Helnwein vállalta magára a leplek lerángatását a nedvedző sebekről. A művész monumentális, sötét szépséggel tüntető, gyakran fotorealista festményein a náci múlt feldolgozatlanságára, a gyermekek ellen elkövetett változatos erőszakra, a modern háborúk és a populáris kultúra ikonjainak sötét titkaira koncentrál, valamint vérre, vérre és még egy kis vérre." (Forrás: a szövegre kattintva elérhető.)

Ennél jobban talán nem is lehetne jellemezni Helnwein munkásságát, de a szavakon túl kedvcsinálónak álljon itt néhány munka a művésztől:

gottfried_helnwein_epiphanyiii_presentation_at_the_temple.jpg

 

sized_selfportrait1.jpg 

 

3906084546829169206.png

gottfried-helnwein-13.jpg

 

 

4131.png

 

 

gottfried-helnwein-15.jpg

 

 

1273571677.jpeg

 

 

689019_gotfrid-helnvajn-foto-studio-helnvajn-1_f.jpg

 

 

gottfried_helnwein_beautifulbizarre_015.jpg

1295_1.jpg

 

dark_hour_by_gottfriedhelnwein-d821bte.jpg

 

gottfried-helnwein-in-the-heat-of-the-night-2000-image-via-helnweincom.jpg

Mi a franc tetszik nekem Helnwein munkáiban?

Első ránézésre Helnwein munkái betegesek és nyomasztóak, a felületes szemlélő még azt is gondolhatja, hogy valami öncélű perverz fétis hajthatta az alkotót, mert a legtöbb képén gyerekek szerepelnek groteszk, torz helyzetekben groteszk, torz, romlott emberekkel, vagy ha nem gyerekek, akkor gyeremekkorra utaló tárgyak/szimbólumok vannak ugyanebben a környezetbe helyezve. Továbbgondolva az alkotásokat, én azt látom, hogy ezzel Helnwein a gyermeki tisztaságot és az azt körülvelő világot állítja szembe, illetve azt mutatja meg, hogyan formálódik az ártatlanság a külső körülmények hatására valami velejéig taszítóvá. Ezt teszi Helnwein akkor, mikor náci tisztek vagy háborús sérültek közé helyez ártatlan gyerekalakot, de akkor is, amikor performanszokon,festményeken véres gyolccsal köti be gyermekek arcát, vagy ad éppen gépfegyvert a kezükbe. Sok kép szolgálhat kritikájául azoknak a politikai rendszereknek, ahol egy szélsőséges ideológiára már korán elkezdik hangolni a gyerekeket lsd.: Hitlerjugend,de refklektálás ez azokra a hatásokra is, amelyeket a gyermekek egy-egy modern háború alatt szenvednek el. Ezek azok a direkt vagy indirekt mondanivalók, amelyek miatt nagyon magával tudnak ragadni Helnwein képei és e témák azok, amelyek bár lerágott csontként hathatnak, de örökké aktuálisak lesznek, amíg háború létezik. Gondoljunk csak bele, jelen pillanatban is hány zajlik éppen a világban és hány gyerek lelke torzul bele ezekbe a tragédiákba. Helnwein képei, munkái nekem valahol mindezek leképzései.

De vissza az általános vizekre.  

Ahogy korábban említettem, Helnwein elég jelentős része a pop-kultúrának is, nemcsak Marilyn Mansonnal, de a Rammsteinnal is dolgozott együtt, illetve olyan nagy művészekkel, mint Andy Warhol vagy Marlene Dietrich. Készített portrét Arnold Schwarzeneggerről, Michael Jacksonról, szóval a fentebb említett mély mondanivalón túl térdig gázolt a mainstream sztárok világában is. 


Ha tetszettek a képek és felkeltette az érdeklődésedet Helnwein munkássága, ajánlom böngészésre hivatalos oldalát, ahol további felkavaró munkái láthatóak: 

http://www.helnwein.com/works/