Házilag 3D nyomtatott gyógyszerek???Nanemár...

pills2.jpg
Az imént belefutottam egy nagyon érdekes Guardian cikkbe ( katt a linkre), ami gyakorlatilag a gyógyszergyártás jövőjét pedzegeti és nekem annak ellenére új, hogy 2015-ben jelent meg. A cikk apropója, hogy az USA-ban a hatóságok az évben engedélyezték az első 3D nyomtatóval gyártott tabletta felhasználását. Ez még nem azt jelenti, hogy a gyógyszer teljes egészében 3D nyomtatással készült, "csak" annyi történt, hogy magát a tabletta héjat "nyomtatták". Ez se semmi, de a jövő ennél sokkal meredekebb, pár éven, évtizeden belül eljuthatunk odáig, hogy hirtelen fejfájásra, gyakorlatilag egy receptet letöltve, 3D nyomtathatunk magunknak egy s.o.s Aspirint. 

A cikk címe is ezt vizionálja:"The first 3D-printed pill opens up a world of downloadable medicine" azaz szabad fordításban : Az első 3D nyomtatott tabletta megnyitja az ajtót a letölthető orvosságok világába. Érdekes vízió ez, amit a cikk utolsó fele feszeget érintőlegesen. Az első rész inkább azt ecseteli, hogy a 3D nyomtatással könnyebben lenyelhető, változatosabb formájú ( pl. piramis), személyre szabott kiszerelésű tabletták állíthatóak elő, (a piramis forma nem csak esztétikai lehetőség, hanem segíti a hatóanyag felszívódásának kontrollálását is, nem akarod blődséget mondani úgyhogy akit érdekel a módszer el tudja olvasni a cikkben). 

Nem is ez az ami megfogott, hanem az utolsó bekezdés, amelyben arról a "Chemputer" -ről beszélnek, amit egy Glasgowi Egyetem professzora fejleszt. 

Itt jön a képbe a házilag nyomtatott gyógyszerek lehetősége, mert tulajdonképpen ez a "chemputer", - amennyire megértettem- egy kémiai laboratórium és egy számítógép szerelemgyermeke lehet, működési elve végtelen primitív módon megfogalmazva pedig: letöltünk egy receptet, a gép meg megcsinálja nekünk, de rögvest. Ez kórházakban, rendelőkben egyszerűen szuper: nem kell patikába rohangálni, a doki egyből le is gyártja nekünk a privát személyre szabott gyógyszeradagunkat és már lehet is szedni. Csoda. Viszont az, hogy eljussunk oda, hogy akár házilag 3D nyomtasson magának az ember tabikat, azért az nekem most még első blikkre meredek. 

Na és miért? 
Hát azért, mert én azt vizionálom, hogy az emberiség így még lustább és még "műanyagabb" lesz. (Közhely tudom, de nem ez lenne az első eset, hogy sikerülne tökön rúgni saját magunkat.) Gondolom terjedni fog az a filozófia, hogy ha valami fáj akár testileg akár lelkileg akkor gyorsan 3D nyomtatok magamnak egy tabit és kész is a megoldás, meg van oldva a probléma. Ez szerintem nem jó irány és lehet hogy csak magamból indulok ki, saját gyengeségemből, de

mi van akkor ha kapok a dokitól egy receptet, mondjuk egy jó kis fájdalomcsillapítót, aztán feltöltöm a netre pusztán megosztási vágyból,  vagy elkezdem árulni? 

Mi van a jelenleg recept nélkül kapható cuccokkal? Ezekből kontroll nélkül annyit tölthetek és 3D nyomtathatok amennyit akarok?

És mi van akkor ha egy jókedvű hacker mondjuk poénból át ír egy-két receptet, amit aztán valaki majd jól kinyomtat és fejre áll tőle?

És akkor most majd a sok szintetikus designer szart is simán mindenki otthon fogja magának nyomtatni? 

Mi van ha meghülyül a cucc és félrenyomtat valamit?

De ne legyünk ennyire negatívak, bizonyára lesznek ezekre megfelelően kidolgozott szakszerű megoldások, biztonsági garanciák. Meg persze ez még a jövő. De azért az élet az mindig is olyan, volt, hogy utat tört magának, ahogy azt Malcom szerepében Jeff Goldblum bölcsen megfogalmazta. És a hülyeség az pont ugyan ilyen természetű. 

Na mindegy, az biztos, hogy figyelemfelkeltőnek jó volt ez a Guardian írás és érdemes utána nézni a témának meg követni az eseményeket. Szerintem.