"Mire gondolhatott a költő?" - George Thorogood And The Destroyers:I Drink Alone

ady.jpg


Filóztam, kivel röffenthetném be a zenefiló-mire gondolhatott a költő? "rovatomat", aztán rájöttem, hogy úriember tulajdonképpen csak biztosra nem fogad, úgyhogy George Thorogoodot válaszottam. Esetleg valakinek mondd valamit ez a név? Pedig legalább egy nótáját biztos, hogy még az is ismeri, aki valójában nem: Bad to the Bone... na ugye.

Gondolom beugrott a Terminátor 2: a T-800-as kicsattog a kocsmából motoros szerkóban, mocira pattan, de mielőtt elszáguldhatna a naplementébe, egy dagadt szakállás kiront az ajtón egy shotgunnal, a többi meg ugye már történelem. Na, ott csendül fel az említett örökbecsű.

Viszont én pont nem erről a dalról akarok beszélni, mert mint mondtam, úriember biztosra nem fogad. Szóval következzen a művészóriás másik gyöngyszeméről, az I Drink Alone-ról egy rövid kis dalszöveg és feeling elemzés, a teljesség igénye nélkül szigorúan szubjektíven.

De mielőtt még bárki lélegzet visszafolytva olvasni kezdené az irodalmi igényességű elemzést, tennék egy javaslatot: csapj fel egy Kőbányait, tolj az arcodba egy tigris szofit és hallgasd meg a nótát természetesen szigorúan csakis egyedül:

 

Tehát mégis mire gondolhatott a költő, mikor megalkotta ezt a csodát?

A parttalan vedelésre! Vágná rá ugye a felületes hallgató egyből eszetlenül a választ. Mire érkezne is az elégtelen a katedra mögül a következő felkiáltással: Hát a nagy büdös kékeres lófaszt kisfiam!

A helyzet az, hogy a műalkotás ennél sokkal, de sokkal szofisztikáltabb! A költő a középpontba az elmagányosodást állítja, a végső egyedüllétet, modern korunk rákfenéjét. A csavar a történetben, hogy a költői én önmagát kényszeríti ebbe a helyzetbe, mintegy önkéntes számüzetésbe vonul az alkohollal:

"Yeah, you know when I drink alone I prefer to be by myself".

Nem mondja ki, de utal rá, hogy tulajdonképpen az egész világgal tele van a butykosa, de úgy istenesen. Az ivást, ami jobb esetben egy közösségi sport, inkább egyedül űzi, mindeközben pedig egyértelműen deklarálja, hogy vedelés közben még az üres fal bámulása is jobb annál, mintsem hogy felebarátunk rusnya pofája bámuljon vissza a szemközti bárszékből.

Tegye mindenki a szívére a kezét! Hát a világirodalomban festette-e le bárki is a közösségből való kiábrándulást szebben, mint Thorogood az alábbi pár sorral :

"The other day I got invited to a party
But I stayed home instead
Just me and my pal Johnny Walker
And his brothers Black and Red."

Hát ugye, hogy nem. És hazudnék ha azt mondanám, hogy a költő ezt nem képes fokozni:

"My whole family done give up on me
And it makes me feel oh so bad
The only one who will hang out with me
Is my dear Old Grand-Dad
And we drink alone, yeah
With nobody else"

Az utolsó sorok jelenítik meg az igazi tragédiát, itt már kendőzetlenül tárul elénk az élet kőkemény valósága: a magány mégsem szabadon választott. A laza macsó mégiscsak álca lenne? Hát igen. Nem választott sorsa a magány-alkoholizmus a költői énnek, bassza meg, hanem színtiszta kényszer, hisz a család is önmagából vetette ki, nem Thorogood lírai énje mutatott fuckot a szeretve tisztelt szülőknek. Mondhatni a rokonok kibaszták, mint macskát szarni, lássuk be itt már végképp leomlik a lírai máz.

Arra sajnos nem ad választ versében, hogy mi okozhatta a tragédiát. Ez sajnos vagy szerencsére az olvasó/hallgató fantáziájára van bízva. De mivel a dalszöveg tökéletes precízitással felépített, túl nagy fantázia nem kell hozzá, hogy valószínűsíthessük, az elfogyasztott alkohol mennyisége, és az ehhez társuló prosztóság vezethetett odáig, hogy a költői én egy olyan ördögi körbe találta magát, ahonnan kiút híjján csak az akoholba tud újfent belemenekülni. A sors beteljesült, a kígyó a saját farkába harapott. Böff.

Aki teljes egészében tanulmányozná a szöveget és elmélyedne a spondeuszok és daktiluszok rejtett és titkos világában, az az alábbi linken megteheti:

Geroge Thorogood - I Drink Alone

Mindenkinek váljék kedves egészségére zeneirodalmi félóránk!

[A youtube videón olyan remek piás filmekből láthatóak részletek mint a Las Vegas, végállomás, Tótumfaktum vagy a Törzsvendég.]